Geld & Carrière

Dit salaris verdien je als filiaalmanager bij discountketen Action

salaris-filiaalmanager-action
Foto: Action

Het is inmiddels een begrip geworden in Nederland: de discount winkelketen Action. Of je nu shampoo of nieuwe tuinkussens nodig hebt, het winkelend publiek gaat ervoor massaal naar de Action. Het draaiende houden van de winkel is de verantwoordelijkheid van de filiaalmanager. Maar wat voor salaris verdient een filiaalmanager bij de Action eigenlijk?

Action blijft maar groeien

Wat in 1993 begon als een klein winkeltje in Enkhuizen, is inmiddels een multinational met een miljardenomzet. Oprichters Gerard Deen, Rob Wagemaker en Boris Deen verkochten in 2011 de winkelketen aan het private-equityhuis 3i. Ze maakte daarmee een megaklapper van maar liefst € 500 miljoen, waardoor de heren Deen en Wagemaker direct de Quote 500 binnen vlogen.

Het prullenpakhuis telt vandaag de dag ruim 2.200 winkels in elf Europese landen, goed voor een omzet van een slordige 8,9 miljard euro. Mede daardoor is het bedrijf Action nu 25 miljard waard. Er werken op dit moment zo’n 80.000 mensen bij de Action. Per filiaal zijn er zo’n 20 werknemers actief. De helft van het personeel staat dus in de winkels, de andere helft werkt in de eigen distributiecentra of op kantoor.

Action winkelketen groei

Filiaalmanager of bedrijfsleider bij Action

Het draaiende houden van de toko – zodat wij daar massaal budget-artikelen kunnen blijven kopen – is de verantwoordelijkheid van de filiaalmanager. Bij de Action wordt deze persoon ook wel de bedrijfsleider genoemd. We zullen direct met de deur in huis vallen: gezien de eisen die de discounter aan de functie stelt, lijkt het salaris enigszins tegen te vallen.

Zo wil de Nederlandse koopjesknaller dat je beschikt over een afgeronde mbo 4-opleiding of hbo-werk- en -denkniveau hebt. Daarnaast wordt er ook minimaal vijf jaar werkervaring binnen de retail verwacht, waarvan minstens twee jaar in een leidinggevende rol. Als filiaalmanager werk je 4 á 5 dagen per week, waarbij je regelmatig in het weekend en in de avonden werkt. Dit salaris verdien je als filiaalmanager bij de Action

Het salaris van een filiaalmanager bij de Action

Voldoe je aan al deze eisen, dan zou je geschikt zijn als bedrijfsleider bij de Action. Maar welk salaris en welke overige arbeidsvoorwaarden kan je dan verwachten? Het gemiddelde maandsalaris van een filiaalmanager bedraagt volgens beoordelaar Glasdoor bij Action € 2.930 bruto per maand. Daarvan neem je even snel gerekend € 2.400 netto mee naar huis. Dat lijkt voor iemand met de vereiste 5 jaar werkervaring – waarvan 2 als leidinggevende – op het eerste oog geen vetpot. Het salaris van een filiaalmanager bij de supermarkt ligt stukken hoger.

Echter, Action stelt in verschillend vacatures voor de functie bedrijfsleider dat het gaat om een werkweek van 32 tot 38 uur. Indien het hier een 32-urige werkweek betreft, dan is dit salaris ineens zo slecht nog niet. Het ligt in ieder geval ver boven het Nederlands minimumloon. Daarbij krijg je als medewerker ook nog eens 15% korting op het gehele assortiment. Maar of je blij wordt van nóg goedkopere prullaria is dan nog maar de vraag.

Op zoek naar tips om je carrière een zetje in de juiste richting te geven? Check dan onze Geld & Carrière pagina met talloze artikelen. Lees alles over de startsalarissen van andere beroepen of kom erachter wat de slechts betaalde banen van Nederland zijn.