Geld & Carrière

Dit bedrag verdien je als fietskoerier in Nederland

Salaris fietskoerier Nederland

Je ziet tegenwoordig veel fietskoeriers en bezorgers rondrijden. Hou je van fietsen en lekker in de buitenlucht werken, dan is fietskoerier waarschijnlijk echt iets voor jou. Maar krijg je wel goed betaald voor deze functie, die toch wel wat vraagt aan de nodige conditie en lichaamsbeweging? We zochten voor je uit wat je in Nederland aan salaris verdient als fietskoerier.

Wat doe je als fietskoerier?

De naam zegt eigenlijk al bijna alles: als fietskoerier breng je met een gewone fiets of e-bike goederen rond. Dat kunnen pakketjes, boodschappen, maaltijden en nog veel meer dingen zijn. Er zijn veel vacatures voor fietskoeriers. Het is nu eenmaal een snelle, voordelige en milieuvriendelijke bezorgwijze, zolang het om korte afstanden gaat natuurlijk.

De mooie kant van het beroep is op de eerste plaats dat je veel fietst en dat is gezonde lichaamsbeweging. Gezonde buitenlucht is ook een voordeel, al zal dat in het drukke stadsverkeer nog wel eens tegenvallen. Nadelen zijn dat het salaris niet top is en dat je vaak onder tijdsdruk werkt.

Salaris fietskoerier Nederland

Wat verdien je als fietskoerier?

Zoek je op het internet naar salarisgegevens van fietskoeriers, dan kom je veel verschillende bedragen tegen. Dat komt ten eerste doordat fietskoerier vaak een bijbaan van jongeren is, en onder de 21 verschilt het bedrag dat je kan verdienen per jaar.  Ook zijn er bedrijven waar je per levering betaalt krijgt, dus dan kan je loon ook nogal variëren.

Maar vaak komt het erop neer dat je als volwassen fietskoerier (21 jaar of ouder) in loondienst ongeveer het wettelijk geldende minimumloon verdient. Dat betekent:

  • Per uur bij een 40-urige werkweek: € 11,16 per uur.
  • Per maand: € 1.934,40
  • Per jaar: € 23.212,80

Let op, de genoemde bedragen zijn basisbedragen, dus los van vakantiegeld, bonussen en eventuele andere arbeidsvoorwaarden. Werk je bijvoorbeeld via uitzendbureau Randstad als fietskoerier, dan kunnen je verdiensten oplopen tot € 21,31 per uur, bijna het dubbele. Het duurzame fietskoeriersbedrijf Cycloon betaalt € 13,89 per uur.

Salaris fietskoerier Nederland

Freelance fietskoerier

Naast fietskoerier in loondienst kun je vaak ook als fietskoerier werken via allerlei apps als YoungOnes, Nowjobs of Temper. De uurtarieven voor fietskoeriers liggen doorgaans rond de € 14,00 à € 18,00 per uur. Je werkt dan op freelance basis, dus het aantal uren dat je werkt kan behoorlijk schommelen.

Vergelijk het salaris van een fietskoerier met andere salarissen

We zochten voor een groot aantal beroep uit wat je er zoal mee verdient. Ben jij bijvoorbeeld benieuwd naar het salaris van bijvoorbeeld een BOA, een timmerman, dakdekker of tegelzetter? Ook het salaris van een beginnend advocaat en leerkracht op een basisschool zochten we voor je uit.