salaris-ethische-hacker
Geld & Carrière

Dit is het salaris van een professionele ethische hacker

We leven in een maatschappij waarin internet niet meer weg is te denken. We doen vrijwel alles digitaal, zoals onze bankzaken. Ervaren cybercriminelen zitten ook niet stil, en maken soms miljoenen euro’s buit door het hacken van allerlei computersystemen en het stelen van persoonsgegevens. Bedrijven huren steeds vaker ethische hackers in voor digitale beveiliging, maar wat is het gemiddelde salaris van een ‘eerlijke hacker’? Wij zochten het op.

ICT-opleiding en praktische ervaring

Een ethische hacker (ook wel ethical hacker genoemd) houdt zich bezig met het zoeken naar gaten in de beveiliging van computersystemen. Daarnaast test een ethische hacker digitale systemen van banken, overheidsinstellingen, en grote bedrijven. Je hebt dus diepgaande kennis nodig van computers, informatietechnologie, en al het andere wat te maken heeft met informatica. Deze (basis)kennis leer je doorgaans door middel van een ICT-opleiding. In de praktijk hebben ethische hackers vaak zelf ook jarenlang de nodige ervaring opgedaan met het hacken van computersystemen.

Een ethische hacker leert niet programmeren. De focus ligt vooral op het herkennen van computersystemen, en de werking van soft- en hardware programma’s. De meeste ethische hackers hebben al een hbo-diploma Informatica gehaald voordat ze de richting van ethisch hacken op gaan. Het is dus geen opleiding die je even in je vrije tijd doet, het vergt vele uren leren achter een computer. Je wordt dus niet zomaar een hacker.

ethisch hacker salaris bruto

Wat is het salaris van een ethische hacker?

Al die kennis mag worden beloond. Als ethische hacker zorg je er namelijk voor dat cybercriminelen het een stuk moeilijker krijgen als ze in het systeem van een bank of bedrijf willen hacken. Er is altijd werk in te vinden, want alles gaat steeds meer digitaal. Grote bedrijven geven liever geld uit aan een goede ethische hacker dan dat ze losgeld moeten betalen aan een criminele hacker die een slot op hun systeem zet. Het salaris van een ethisch hacker kan dus flink oplopen.

Als we kijken naar de website Nationale Beroepengids dan ligt het salaris van een startende ethische hacker (ook wel security specialist ict genoemd) rond de €6.800 bruto. Een ervaren hacker mag veel meer op zijn rekening bijschrijven, namelijk €9.250 bruto. Het maximale bruto maandloon van een ‘eerlijke hacker’ ligt op €10.000. Het salaris in deze beroepstak ligt dus ver boven het gemiddelde salaris.

gemiddelde bruto salaris etisch hacker