Geld & Carrière

Dit salaris verdient een deurwaarder van de Belastingdienst in Nederland

salaris-deurwaarder-belastingdienst
(Foto: Freepik)

Laten we eerlijk zijn, niemand verwelkomt graag een deurwaarder van de Belastingdienst aan de deur. We durven wel te stellen dat deurwaarder niet hoog staat op de lijst van favoriete beroepen. Maar wat doet een deurwaarder naast langs deuren gaan eigenlijk nog meer? En wat verdien je eigenlijk als salaris met dit bijzondere beroep? We zochten het voor je uit.

Wat is dat eigenlijk, een deurwaarder bij de Belastingdienst?

Een deurwaarder bij de Belastingdienst is een ambtenaar die verantwoordelijk is voor het innen van openstaande belastingvorderingen. Het belangrijkste verschil tussen een deurwaarder bij de Belastingdienst en een gewone deurwaarder is dat de eerste in dienst is van de overheid, terwijl de laatste vaak werkt voor particuliere incassobureaus of gerechtsdeurwaarderskantoren. Daarnaast is het zo dat een deurwaarder bij de Belastingdienst specifieke bevoegdheden heeft om belastingschulden te innen. Denk daarbij aan het beslag leggen op goederen en bankrekeningen van mensen met een belastingschuld. Ze kunnen ook dwangbevelen uitvaardigen en eventueel overgaan tot verkoop van bezittingen om schulden te voldoen.

Het belangrijkste verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau ligt in de wettelijke bevoegdheden. Deurwaarders hebben de bevoegdheid om gerechtelijke stappen te ondernemen, zoals het leggen van beslag en dagvaarden voor de rechter. Incassobureaus hebben deze bevoegdheden niet en proberen schulden te innen via aanmaningen en schikkingen zonder juridische tussenkomst. salaris-deurwaarder-belastingdienst

De werkzaamheden van een deurwaarder bij de Belastingdienst

De dagelijkse taken van een deurwaarder bij de Belastingdienst zijn afwisselender dan je misschien denkt. Ze beginnen meestal met het onderzoeken van openstaande belastingschulden en het vaststellen van de te volgen incassoprocedures. Vervolgens nemen de deurwaarders contact op met de belastingschuldigen om hen te informeren over hun openstaande schuld en om betalingsregelingen te bespreken.

Als betalingen uitblijven, kunnen deurwaarders wettelijke stappen ondernemen: beslag leggen op eigendommen, inkomsten en bankrekeningen van de schuldenaar. Daarnaast zijn ze bevoegd om officiële documenten, zoals dagvaardingen, uit te reiken en gerechtelijke procedures te starten als dat nodig is. Deurwaarders bij de Belastingdienst moeten natuurlijk ook een nauwkeurige administratie bijhouden. Ze leggen zaken vast, zoals de stappen die ze ondernemen en de communicatie met belastingschuldigen.

salaris-deurwaarder-belastingdienst

Het salaris van een deurwaarder bij de Belastingdienst

Net als bij de meeste andere beroepen, varieert het salaris van een deurwaarder bij de Belastingdienst afhankelijk van ervaring, locatie en andere factoren. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat het een redelijk goed betaalde functie is. Het startsalaris voor een beginnende deurwaarder ligt meestal rond de €2.500 bruto per maand. Naarmate je meer ervaring opdoet, kan je salaris stijgen tot een gemiddeld salaris van €3.000 per maand, met uitschieters naar €4.200. Omgerekend naar jaarsalarissen hebben we het dan over een startsalaris van rond € 30.000 een gemiddelde van € 39.000 bruto per jaar.

Er staan op dit moment geen vacatures open voor deurwaarder bij de Belastingdienst, dus de exacte bedragen kunnen we niet checken. We baseren de bedragen op gegevens van de Nationale beroepengids en Jooble. Als deurwaarder bij de Belastingdienst ben je ambtenaar en dat betekent uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk daarbij aan een goed pensioen, variabele werktijden, ruime verlofregelingen en uitgebreide mogelijkheden om jezelf bij te scholen en door te groeien.

Vooropleiding deurwaarder Belastingdienst

Wat zijn nu de eisen waar je aan moet voldoen als je zelf deurwaarder bij de Belastingdienst wilt worden? Je hebt tenminste een juridische vooropleiding op Mbo-niveau nodig. Daarna krijg je bij de Belastingdienst een interne opleiding tot belastingdeurwaarder. Tijdens deze opleiding maak je al kennis met de praktijk: je loopt mee in de vorm van stages met een ervaren deurwaarder.

salaris-deurwaarder-belastingdienst