Geld & Carrière

Dit bedrag verdient een dakdekker per functiegroep in Nederland

salaris dakdekker Nederland

Ben je handig, heb je geen hoogtevrees en werk je graag buiten? Dat zijn drie belangrijke eigenschappen voor een dakdekker. Als dakdekker bedek je daken van woningen of bedrijfspanden met verschillende materialen. Of je voert reparaties uit aan daken, bijvoorbeeld bij lekkage. Maar wat verdien je daar nu eigenlijk mee? We zochten voor je uit wat je als dakdekker in Nederland verdient.

Wat doe je als dakdekker?

Iedereen kan zich wel wat voorstellen bij wat een dakdekker doet: je voert werkzaamheden aan daken uit. Dat kan het aanbrengen van dakbedekking zijn, maar ook het controleren, vervangen of repareren van dakbedekking. En natuurlijk is in onze tijd waarin energie besparen een grote rol speelt, isoleren van daken ook een veel voorkomende klus voor dakdekkers. Meestal ben je als dakdekker in dienst bij een bouwbedrijf of gespecialiseerd dakdekkersbedrijf.

Salaris dakdekker Nederland Wat verdien je als dakdekker?

Als dakdekker in loondienst val je onder de CAO BIKUDAK. Dat staat voor Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven. In deze CAO staan garantielonen. Dat wil zeggen dat je gegarandeerd niet minder verdient dan deze bedragen.

Een werkgever mag je dus wel meer betalen, maar niet minder dan deze garantielonen. De bedragen zijn op 1 januari 2023 verhoogd, dit zijn de huidige garantieloon bedragen:

Functiegroep               Weekloon                    Uurloon

1A en 1B                      € 606,56                      € 15,16

2                                   € 641,73                      € 16,04

3                                   € 677,86                      € 16,95

4                                   € 714,47                      € 17,86

5                                    € 750,59                     € 18,65

Functiegroepen 1A en 1B zijn voor dakdekkers die nog niet volledig opgeleid zijn. Eenmaal opgeleid begin je in functiegroep 2 en op basis van leeftijd, ervaring en verantwoordelijkheid kun je doorgroeien tot en met functiegroep 5.

Salaris dakdekker Nederland

Gemiddeld salaris dakdekker

We noemden al de garantielonen, maar daarnaast is er natuurlijk ook een gemiddeld salaris. Vacaturesite Indeed berekende dat het gemiddelde maandsalaris voor een dakdekker € 2.664 per maand is in Nederland. Dat komt neer op een basis jaarsalaris van zo’n 32.000 euro.

Vergeleken met andere beroepen

Hoe verhoudt zich het loon van een dakdekker tot dat van andere beroepen in Nederland? Een timmerman verdient ongeveer 3200 euro per maand. Een tegelzetter in loondienst verdient – met ongeveer 5 jaar ervaring ongeveer 2.800 bruto per maand. Vergeleken met een leraar op een basisschool of een beginnend advocaat verdien je als dakdekker – maar ook als tegelzetter – een stuk minder.

Salaris dakdekker Nederland

Hoe wordt je dakdekker?

Voor allround dakdekker kun je een 2-jarige MBO opleiding volgen op niveau 3. Je loopt tijdens de opleiding stage bij een erkend leerbedrijf. Je kunt kiezen uit 4 verschillende richtingen: bitumen en kunststof, pannen en leien, riet of metalen daken.