Dit is het lugubere salaris van Crime Scene Cleaners

Wanneer je in het nieuws leest dat iemand op straat is vermoord, denk je vaak niet direct aan degene die de puinzooi moet schoonmaken. Toch is het een interessant onderwerp om eens bij stil te staan. Het is namelijk een essentieel beroep, ook voor de nabestaanden kan het heel waardevol zijn. Een lugubere baan, maar wat voor salaris verdienen de schoonmakers van een plaats delict, ofwel Crime Scene Cleaners, eigenlijk? En wat maakt dit werk zo uniek dat de tarieven voor deze speciale schoonmakers zo hoog liggen?
Net zo belangrijk als de forensisch onderzoekers
We kennen allemaal de populaire misdaadseries Flikken Maastricht, Penoza en natuurlijk Baantjer.. In de Amsterdamse misdaadserie zien we rechercheur De Cock samen met zijn trouwe collega’s Vledder en Prins de meest complexe moordzaken oplossen. In elke aflevering zien we hoe forensisch onderzoekers minutieus sporen verzamelt en onderzoek doet op de plaats delict. Maar wat gebeurt er eigenlijk in de echte wereld nog meer? We zien namelijk nooit in deze series iemand die de plaats delict gaat schoonmaken.
Dat is waar de schoonmakers van een plaats delict om de hoek komen kijken. Het is een beroep dat niet iedereen kan of wil doen, maar het is net zo belangrijk als het forensisch onderzoek zelf. Want nadat het lichaam is opgehaald en het onderzoek is afgerond, moet de plaats delict weer een veilige en schone omgeving worden.
Werkzaamheden van een schoonmaker op plaats delict
Laten we beginnen met de aard van het werk. Jaarlijks worden er in Nederland gemiddeld 120 mensen vermoord en komen er zo’n 1800 personen door zelfdoding om het leven. Wanneer er een moord of zelfdoding heeft plaatsgevonden, wordt de plaats delict afgezet door de politie, brandweer en medische eenheden. Zij zijn verantwoordelijk voor het veiligstellen van sporen en het buiten beeld houden van nieuwsgierige kijkers.
Na het onderzoek en het opruimen van het lichaam, wordt de plaats delict vrijgegeven. Dit is het moment waarop de Crime Scene Cleaners aan de slag gaan. Zij hebben de taak om bloed, lijkvocht, menselijke uitwerpselen en stoffelijk overschotten bij geval van overlijden schoon te maken. Dit is een klusje dat niet door zomaar iemand kan worden gedaan. Het vereist getrainde professionals die bovenal een sterke maag hebben.
Salaris van een Crime Scene Cleaner
De tarieven voor deze speciale schoonmakers liggen tussen de €1000 en €1700 per dag. Dit lijkt misschien veel, maar er is dan ook niet iedere dag een plaats delict. Bovendien is het werk zowel fysiek als mentaal zwaar. Het schoonmaken van een plaats delict kan emotioneel belastend zijn en vergt veel van de schoonmaker. Daarnaast is er ook het risico op besmetting. De recherche gaat tijdens het onderzoek niet voor niets gekleed in witte steriele pakken om overdracht van bacteriën en virussen te voorkomen.
Het salaris van de Crime Scene Cleaners weerspiegelt dus de zwaarte van het werk en de unieke vaardigheden die nodig zijn om deze klus te klaren. Het is geen baan die iedereen kan doen en dat maakt het salaris ook hoger dan dat van een gemiddelde schoonmaker.