Geld & Carrière

Dit is het salaris van een conducteur en machinist bij de NS

salaris-conducteur-machinist-ns

Treinconducteurs hebben het niet altijd even makkelijk. Het gebeurt regelmatig dat een conducteur de huid krijgt volgescholden, of erger, dus voor dit werk moet je sterk in je schoenen staan. Toch vinden de meeste conducteurs dat ze een prachtig beroep hebben, en zouden niets anders willen doen. Ze ervaren vooral het contact met (de meeste) reizigers als positief. Maar wat zijn de werkzaamheden en het salaris van een conducteur? Wij zochten het op.

Aanspreekpunt en controleur

Een treinconducteur staat erom bekend dat hij de taak heeft om de vervoersbewijzen van reizigers te controleren. Iedereen die met de trein reist krijgt ongetwijfeld te maken met een conducteur. De Nederlandse Spoorwegen (NS) vervoert honderdduizenden reizigers per dag, en beschikt over 6000 conducteurs en machinisten die fulltime werken. De NS is echter altijd op zoek naar nieuw personeel, die vaak intern kunnen worden opgeleid.

Een treinconducteur controleert namelijk niet alleen maar treinkaartjes. Tot zijn dagelijkse taken behoren ook het bewaren van de orde in de treinen en op de stations, en het verlenen van allerhande service aan reizigers. De Nederlandse Spoorwegen heeft een opleidingstraject waarbij theorie en praktijk tegelijk worden uitgevoerd. Een opleiding tot Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) valt binnen deze opleiding.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Werken bij NS (@werkenbijns)

Het salaris van een conducteur en machinist bij de NS

Als je de opleiding en de bijbehorende stage hebt afgerond dan mag je jezelf een volwaardig treinconducteur noemen. Je begint niet met het hoogste startsalaris in Nederland, maar slecht is het ook zeker niet. Net zoals bij veel banen het geval is, ga je meer verdienen naarmate je langer voor de NS werkt, en dus meer ervaring hebt. Het bedrijf heeft prima doorgroeimogelijkheden.

Als je bij de NS in dienst komt, begin je met een bruto-startsalaris tussen de €1.574 en €2.444 per maand, afhankelijk van je leeftijd. Dit gaat dan om een werkweek van 36 uur. Na een aantal jaar kun je doorgroeien tot hoofdconducteur, en ga je €3.204 verdienen. Als je er daarna voor kiest om machinist te worden, dan krijg je een gemiddeld maandsalaris van €3.479 bruto op je rekening bijgeschreven. Daarnaast heb je door wisselende werktijden ook recht op onregelmatigheidstoeslag.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Werken bij NS (@werkenbijns)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Werken bij NS (@werkenbijns)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Werken bij NS (@werkenbijns)