Geld & Carrière

De CEO van Shell verdient dit astronomische salaris per jaar

salaris-ceo-shell-wael-sawan
(Foto: Shell)

Olieconcern Shell behoort tot de zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen ter wereld. Het miljardenbedrijf draaide vorig jaar een omzet van 318 miljard dollar en heeft maar liefst 93.000 mensen in dienst verspreid over de gehele wereld! Van de drie sleutelfiguren in de absolute top van het bedrijf is Wael Sawad, de CEO van Shell. De Libanees-Canadese topman ziet jaarlijks een flink salaris op zijn rekening bijgeschreven worden, maar hoeveel is dat precies? Wij hebben het salaris van de CEO van Shell opgezocht.

Oliemaatschappij met een Nederlands tintje

De grondlegger van Royal Dutch Shell was Aeilko Zijlker, een Nederlandse tabaksplanter die tussen 1840 en 1890 leefde. Toen hij in 1880 schuilde voor onweer op het Indonesische eiland Sumatra gebruikte hij een toorts voor verlichting. Een toorts is een houten stok die veel voorkomt in Azië. Aan de bovenkant is het gedrenkt met een brandende stof, brandend zorgt het voor verlichting. Toen hij hoorde dat de vloeistof op de toorts uit plaatselijke plassen kwam, ging hij op onderzoek uit. Zo ontdekte hij daar olie. Tien jaar later richtte hij de Koninklijke Maatschappij tot Exploitatie van Petroleumbronnen in Nederlandsch Indië op, ook wel Koninklijke Olie genoemd.

Zelf kon Zijlker niet lang genieten van zijn bedrijf in het tegenwoordig o zo dure brandstof, want hij overleed in het jaar van de oprichting op vijftigjarige leeftijd tijdens een zakenreis. De eerste directeur na Zijlstra was J.A van Gelder, die kantoor hield in Den Haag. In 1907 fuseerde het toen al florerende bedrijf met een Britse onderneming in de oliebranche genaamd Shell Co. Tot op de dag van vandaag is het bedrijf voor het grootste gedeelte in Britse handen.

In de loop van de vele jaren heeft multinational Shell veel bestuursvoorzitters gehad. In totaal 19, waarvan J.A de Gelder van 1890 tot 1892 aan het hoofd van de tafel zat en Wael Sawan dit jaar deze functie betrok. Er hebben in het verleden ook veel bekende mensen bij de oliemaatschappij gewerkt, onder wie schrijver Roald Dahl, Jimmy Carr, en de Nederlandse politicus Wopke Hoekstra.

salaris-ceo-shell

Het jaarsalaris van Shell topman Wael Sawad

Er bestaat vaak enige controverse rondom de salarissen van CEO’s van multinationals. Veel mensen spreken schande van miljoenen bonussen en andere geldverslindende extraatjes die topmannen van dit soort bedrijven jaarlijks naar binnen harken. Ter voorbeeld: op 3 januari 2023 wist Het Parool te melden dat Shell-topman Wael Sawad in 28 minuten na de jaarwisseling al een minimuminkomen voor een jaar al binnen had. Dit zegt genoeg over het exorbitante jaarsalaris van Sawad.

Volgens Indeed is het gemiddelde salaris van een CEO zo’n € 73.312 bruto per jaar. Dit is kleingeld vergeleken bij het salaris dat de CEO van Shell verdient. Exacte bedragen zijn nooit vrijgegeven, maar als we de beschikbare informatie mogen geloven verdient CEO Wael Sawad 7,38 miljoen euro per jaar! Hij wordt op zijn hielen gezeten door Frans Muller (Ahold, 5,71 miljoen per jaar) en Roy Jakobs (Philips, 5,54 miljoen per jaar).

salaris-ceo-shell

CEO van Shell: Wael Sawan

Op dit moment zit de Canadees-Libanese topman Wael Sawan aan het hoofd van de bestuurstafel van Shell. Hij begon in januari 2023 aan deze boeiende functie en nam hierbij het stokje over van Ben van Beurden. Wael Sawan werd in 1974 geboren in Beiroet, maar groeide op in Dubai. Hij deed zijn studie in Canada, waar hij industriële wetenschappen studeerde. Hij haalde zijn master ingenieur chemie, waarna hij verder studeerde aan de prestigieuze Harvard University in de Verenigde Staten.

Sawan startte zijn loopbaan bij Shell in 1997 als ingenieur op de afdeling Petroleum Ontwikkeling Oman, waar hij zich bezighield met de productie van gas en olie uit de bovengenoemde oliestaat. Shell is 34% eigenaar van het bedrijf dat daar olie en gas uit de grond haalt. In 2000 was hij gestationeerd in Qatar om een afdeling te leiden dat verantwoordelijk is voor het eerste productieproces: het omzetten van gas naar vloeistof.

Ondertussen was Sawan leidinggevende op meerdere afdelingen van Shell en nam regelmatig plaats aan de tafel van het bestuur. Toen de toenmalige CEO van Shell, Ben van Beurden, begin 2023 opstapte, nam Sawan zijn plaats in. Hij heeft de leiding over een miljardenbedrijf en verdient daar flink wat geld mee. Hij is op dit moment de hoogste baas van Shell en daar staat geen gemiddeld salaris tegenover. Wael Sawan verdient jaarlijks een bedrag waar veel mensen hun hele leven voor moeten werken, of dat geld niet eens in een leven bij elkaar kunnen verdienen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Shell (@shell)