Geld & Carrière

Dit is het salaris van BBB-oprichter Caroline van der Plas

salaris-caroline-van-der-plas

Boegbeeld en het gezicht van BBB is Caroline van der Plas. Het zal niemand ontgaan zijn dat de BoerBurgerBeweging (BBB) tijdens de Provinciale Statenverkiezingen 2023 als een tractor over alle andere partijen heen heeft gewalst. De partij heeft een monsterzege behaald, en is in alle provincies van ons land in één klap de grootste partij. Zij is in korte tijd uitgegroeid naar een powervrouw waar politiek Nederland niet meer omheen kan. In dit artikel bespreken we haar loopbaan en politieke salaris als fractievoorzitter.

Volledige naamCarolina Ann Maria van der Plas
PartijBoerBurgerBeweging (BBB)
Jaarlijks salaris€ 127.374,34
BeroepPoliticus / Tweede Kamer lid
Geboortedatum06-06-1967
GeboorteplaatsCuijk
GeslachtVrouw
VerdienstenPolitiek / Fractievoorzitter

Van journalistiek naar politiek

Het is een feit dat politici zoals Geert Wilders en Jesse Klaver allemaal prediken dat ze het beste met het Nederlandse volk voor hebben, maar een politieke partij werd nog nooit zo goed gehoord door het volk als de BoerBurgerBeweging. De oprichtster van deze politieke partij, Caroline van der Plas (1967) is van origine een journalist, die in 2004 haar entree maakte in de landbouwpolitiek.

Door haar werk kwam ze nauw in contact met ondernemers in de landbouw, die zich niet gehoord voelen door de politiek. Ze deed in 2018 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, en was tot 2019 lid van het CDA. Ze verliet de politieke partij in dat jaar na de Provinciale Statenverkiezingen 2019 omdat ze kritiek had op de verminderde steun voor de agrarische sector binnen de partij.

Eigen partij naar aanleiding van boerenprotesten

Caroline van der Plas zal met gemengde gevoelens terugdenken aan 2019. Ze verliet niet alleen het CDA, maar ze verloor ook haar man aan kanker. Ze zette echter niet bij de pakken neer, en richtte in hetzelfde jaar de BoerBurgerBeweging (BBB) op. In 2021 deed Caroline met haar partij mee aan de Tweede Kamerverkiezingen, en kreeg 104.319 stemmen, waarna ze zich definitief in de Tweede Kamer wist te vestigen.

De aanleiding voor het starten van de BoerBurgerBeweging waren de boerenprotesten, die massaal door het volk werden gesteund. Dat het Nederlandse volk nog steeds achter de boeren staat blijkt wel door de gigantische overwinning die BBB recent haalde tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. De partij liet alle andere politieke partijen ver achter zich, en Caroline is inmiddels het gezicht van ‘het gewone volk’ geworden.

Salaris Caroline van der Plas

Caroline van der Plas verdient hetzelfde jaarsalaris als andere fractievoorzitters in de tweede Kamer. Dat is een vastgesteld bruto jaarsalaris van € 127.374,34. Daar komt nog een vakantiebonus van 8% en een eindejaarsuitkering van 8,3% bovenop. Mark Rutte is minister-president, en verdient €170.000 per jaar, maar dat heeft logischerwijs te maken met de grotere verantwoordelijkheden die zijn functie omvat.

Caroline van der Plas doet het niet voor het geld, maar ze is erg betrokken bij het gewone volk. Ze noemt zichzelf ‘een boerin zonder boerderij’, maar zal ongetwijfeld zeer welkom zijn op het erf van vele boeren. Met haar BoerBurgerBeweging heeft ze een keiharde stempel op de huidige politiek gedrukt, en voelt het volk zich weer gehoord. Inmiddels zijn de Nederlandse vlaggen weer omgedraaid, en staan er weer lachende hooibalen langs de snelwegen van Nederland.

BoerBurgerBeweging grootste politieke partij in 2032

De nieuwe BoerBurgerBeweging (BBB) geleid door Caroline is onverwacht in een klap de grootste partij in Nederland geworden. In alle 12 provincies van het land hebben ze Provinciale Statenverkiezingen van 2023 gewonnen, dit was tot nu toe een nog nooit vertoonde gebeurtenis. Na het tellen van alle stemmen hebben zij 17 zetels in de Eerste Kamer behaald. Hiermee kan de BBB rekenen op politieke slagkracht en een flinke partijsubsidie voor de kas om mee te gaan regeren.

Gezien o.a. de grote stikstof discussie en politieke belangen hiervan in binnenland maar ook op Europees niveau toe wordt het verloop nog spannend. Duidelijk is wel dat het volk massaal zijn steun heeft uitgesproken voor de rijke agrarische sector en boeren in Nederland. Het is vooral de vraag welke partijen gaan samenwerken met BBB en of er nog andere partijen een coalitie zullen vormen. Dit was in 2019 ook het geval na de grote verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie. Caroline van der Plas is met de BoerenBurgerBeweging een nieuwe frisse wind in het Nederlandse politieke landschap.