salaris-burgemeester-rotterdam
Geld & Carrière

Dit salaris verdien je als burgemeester van Rotterdam

Ahmed Aboutaleb ken je vast als de burgemeester van Rotterdam. Dat is hij al sinds 2009 en in 2014 kreeg hij de eretitel Nederlander van het jaar van EW Magazine. Aboutaleb staat bekend als toegewijde harde werker, maar wat staat daar eigenlijk financieel tegenover? We zochten voor je uit wat de burgemeester van Rotterdam verdient.

Zo begon de carrière van Ahmed Aboutaleb

Ahmed Aboutaleb werd geboren in 1961 in Ben Sidel, een dorp in het Rifgebergte in Marokko. In 1976 kwam hij naar Nederland. Samen met zijn moeder en zussen sloot hij zich aan bij hun vader, die al eerder emigreerde naar Nederland.

Aboutaleb begon zijn loopbaan als verslaggever, voor onder andere NOS radio en RTL Nieuws. Hij was daarna een tijd persvoorlichter. In 2004 startte zijn politieke carrière: hij werd dat jaar wethouder namens de PvdA in Amsterdam.

Salaris burgemeester Rotterdam

Populairste burgemeester van Nederland?

Sinds 2009 is Aboutaleb burgemeester van Rotterdam en daarmee is hij één van de langstzittende en populairste burgemeesters van Nederland. Het burgemeesterschap van een grote Nederlandse stad is een enerverende baan, maar wat verdien je er eigenlijk mee? Het salaris van een burgemeester in Nederland hangt af van het aantal inwoners.

Aboutaleb valt in de hoogste categorie: een burgemeester van een stad met meer dan 375.000 inwoners verdient een maandsalaris van € 12.578,72. Dat geldt dus ook voor de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema en de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen.  Sharon Dijksma, de burgemeester van Utrecht – 361.699 inwoners in 2022 – verdient iets minder: € 11.741,96 bruto per maand.

Het salaris van de burgemeester van Rotterdam

Laten we het salaris van burgemeester Aboutaleb eens onder de loep nemen. Bovenop zijn maandsalaris krijgt hij vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Dan komen we op de volgende bedragen uit:

Salaris € 150.944,64
8% Vakantiegeld € 12.578,72
9,8% Eindejaarsuitkering € 14.792,57
Totaal € 178.315,94

Salaris burgemeester Rotterdam

Daar komt nog een vaste onkostenvergoeding bij van €416,55 per maand. Per jaar is dat € 4.998,60. Geen slechte bedragen, als je het bijvoorbeeld vergelijkt met salarissen van landelijke politici.

Wat doet een burgemeester allemaal?

Wat doe je als burgemeester eigenlijk voor dit salaris? Je bent op de eerste plaats natuurlijk het gezicht en visitekaartje van je gemeente.  Daarnaast ben je voorzitter van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Een grote verantwoordelijkheid van de burgemeester is het gezag over de politie, de brandweer en de openbare orde en veiligheid. Kortom, een behoorlijk salaris maar ook een behoorlijke verantwoordelijkheid.