Geld & Carrière

Dit salaris verdient een heldhaftige brandweerman in Nederland

salaris brandweerman nederland

Het beroep van brandweerman spreekt tot de verbeelding. Misschien droomde jij er als kind wel van om brandweerman te worden. Eén ding is zeker, het behoort tot de risicovolle beroepen, dus je moet stevig in je schoenen staan als je bij de brandweer wilt werken. Welke betaling staat daar eigenlijk tegenover? We zochten voor je uit wat een brandweerman verdient.

Wat doet de brandweer?

Tot 2022 viel de brandweer onder de gemeente, dus was je als brandweerman gemeenteambtenaar. Sinds 1 januari 2022 is dat verandert en valt de brandweer onder de Samenwerkende Veiligheidsregio’s.

Wat doet een brandweerman? Daar heb je waarschijnlijk wel beeld bij.  Branden blussen natuurlijk, maar ook inspecties uitvoeren, voorlichting geven en helpen bij ongevallen met chemicaliën en gasexplosies. Ook helpt de brandweer bij medische noodgevallen, zoals auto-ongelukken en reddingsoperaties.

Brandweerman salaris

Gemiddelde salaris van een brandweerman

Het salaris van een werknemer bij de brandweer verschilt – net als bij vrijwel elk ander beroep – naar functie en werkervaring. Uiteraard is er wel een gemiddelde te bepalen. Een brandweerman verdient gemiddeld:

  • Per uur: € 18,84
  • Dat is per maand: € 2.666
  • Per jaar: zo’n € 32.000

Daarnaast kan het salaris bij de brandweer in Nederland ook per regio verschillen. Zo verdienen brandweermannen in onze hoofdstad Amsterdam gemiddeld meer dan in Groningen.

In Amsterdam varieert het maandsalaris van  € 2.428,- tot € 5.237,- bruto per maand. In Groningen gaat het om een gemiddeld bruto maandsalaris van tussen de € 2.254,- en € 4.738,-.

Brandweerman salaris

Nog meer salaris cijfers

Het aanvangssalaris van brandweerlieden bedraagt – deels afhankelijk van je leeftijd – meestal tussen de € 1.698 en € 2.487 bruto per maand. Op het moment dat je 5 jaar bij de brandweer werkt, bedraagt het salaris meestal tussen de € 1.907 en € 2.970 per maand bij een werkweek van 38 uur.

Hoe verhoudt het salaris van een brandweerman zich tot het landelijk gemiddelde? Het gemiddelde loon ligt in Nederland volgens de Nationale beroepengids op een kleine 50.000 euro, om precies te zijn € 49.278.  Daar zit je bij de brandweer met gemiddeld € 32.000 een stuk onder. Maar dat is wel los van toeslagen, zoals gevarentoeslag en onregelmatigheidstoeslag waar brandweerlieden recht op hebben.

Brandweerman salaris

Vrijwillige werken bij de brandweer

Dan is er nog de vrijwillige brandweer. Vrijwilliger betekent bij de brandweer niet dat je helemaal geen beloning krijgt. Je krijgt er namelijk een vergoeding voor. Die varieert van enkele honderden euro’s per jaar voor een aspirant-lid tot bijna 10.000 euro per jaar voor een commandant.