Geld & Carrière

Dit salaris verdient een Brabantse worstenbroodjes bakker

salaris brabantse worstenbroodjes bakker
(Foto: Instagram / @bakkerijeigendeegboxtel)

Wanneer je naar het Zuiden van Nederland reist kun je haast niet om Noord-Brabant heen. Zodra je de provinciegrenzen passeert word je al snel verleidt door de heerlijke geur van versgebakken worstenbroodjes? Een Brabantse delicatesse waar stiekem nog een hoop bij komt kijken om dit tot een heerlijke versnapering te maken. In dit artikel duiken we dieper in het beroep van worstenbroodjesmaker, ook wel bekend als bakker, en ontdekken we wat ze hoeveel geld ze verdienen en welke andere taken ze verrichten naast het bereiden van deze typische Brabantse lekkernij.

Worstengeschiedenis: een Brabantse traditie

De geschiedenis van de worstenbroodjes gaat terug tot ver in het verleden: deze hartige snack, bestaande uit een zachte brood omhulling en een smakelijke worstvulling op basis van gekruid gehakt, is al generaties lang een geliefd Brabants gerecht. Noem het in Brabant niet zomaar een snack, want de lekkernij is officieel immaterieel erfgoed.

Hoe lang het worstenbroodje al bestaat weet niemand, maar het gaat zeker terug tot het begin van de vorige eeuw. Het is waarschijnlijk ooit ontstaan doordat iemand erachter kwam dat vlees langer goed blijft als je het in deeg rolt en bakt. In de begintijd werden worstenbroodjes vooral gegeten bij speciale gelegenheden zoals Kerst en carnaval. Tegenwoordig staat een Brabander er mee op en gaat het met een worstenbroodje naar bed.

Salaris Brabantse worstenbroodjesmaker

Wie maakt eigenlijk de worstenbroodjes?

Laten we eens nader bekijken wie verantwoordelijk is voor het maken van deze heerlijke Brabantse broodjes. De complete keten achter het worstenbroodje loopt van varkensboer naar slachter, slager en vervolgens naar de verantwoordelijke voor het eindresultaat: de bakker. Worstenbroodjesmaker is dus geen officiële beroepsbenaming; de meeste worstenbroodjes worden door beroepsbakkers gemaakt. Maar ze zijn tegenwoordig ook in de supermarkt te koop en er zijn natuurlijk ook veel thuisbakkers.

Om de worstenbroodjes traditie te promoten, wordt elk jaar de wedstrijd ‘Wie maakt het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje?’ georganiseerd. Sinds 1995 wordt het bakken van Brabantse worstenbroodjes volgens traditioneel recept bekroond. Het gaat alleen om met de hand gemaakte worstenbroodjes. De prijs wordt toegekend in drie categorieën: professionals, thuisbakkers en studenten. Professionals kunnen zowel bakkers als slagers zijn. salaris-brabantse-worstenbroodjesmaker

De veelzijdige bakker

Bakkers doen natuurlijk veel meer dan alleen worstenbroodjes bereiden. Bakkers zijn verantwoordelijk voor het kneden, rijzen en bakken van verschillende soorten brood, variërend van knapperig stokbrood tot volkorenbrood zachte witte broden. Naast worstenbroodjes bereiden bakkers ook andere zoete en hartige lekkernijen, zoals krentenbollen, croissants, gebak en taarten.

Vroeger stond bakker bekend als hét beroep voor de vroege vogels. Tussen 3 en 4 uur ’s morgens beginnen was gebruikelijk. Dat is nog steeds zo op veel plekken, de verse broden, gebak en andere producten moeten immers vers in de winkel liggen als deze opengaat. Maar tegenwoordig heb je wel wat meer keuze als je niet zo vroeg wilt opstaan. In industriële bakkerijen bijvoorbeeld, gaat het werk vaak continu door.

Salaris Brabantse worstenbroodjesmaker

Wat verdient een bakker?

Het salaris van een bakker in loondienst valt onder de CAO Bakkersbedrijf. Het salaris kan variëren, afhankelijk van factoren zoals ervaring, locatie en type bakkerij. Over het algemeen ligt het brutosalaris van een bakker in Nederland grofweg tussen de €1.800 en €3.000 per maand, op basis van een fulltime baan. Per uur kom je uit op 12,12 euro in de laagste schaal (schaal 1, trede 1) voor een beginnende leerling bakker en het hoogst mogelijke uurtarief is € 30,01 in schaal 11, trede 16 voor een zeer ervaren, leidinggevende bakker. Volgens verschillende bronnen kun je het beste bakker worden in Gelderland. Hier verdient een bakker gemiddeld bruto € 2.414,-. Overijssel moet je vermijden, want hier schuift het maar en schamele € 2.010,- ex. btw.

Naast het basissalaris kunnen bakkers ook profiteren van verschillende normale secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals: vakantiedagen, pensioenregeling, tijd-voor-tijd-regeling, aanvullende WW-regeling en een regeling voor Vervroegde Uittreding. Word je nu een ervaren bakker en gaat het ondernemings hart van je sneller kloppen? Dan is het best gebruikelijk om (vaak samen met een compagnon) een bakkerij te starten. Je kunt er ook voor kiezen om aandelen over te nemen in de huidige bakkerij, gezien ze je niet kunnen missen op de werkvloer.

salaris-brabantse-worstenbroodjesmaker

Hoe wordt je bakker?

Lijkt het je wel wat om de lekker met je handen bezig te zijn en de hele dag dingen te maken waar de klanten blij van worden? Dan heb je om te beginnen een MBO-diploma Bakker nodig. Met dit diploma kun je kiezen: ga je werken in een industriële of een ambachtelijke bakkerij. Op deze studie leer je alle kneepjes van het vak.

Zo leer je dat hygiëne enorm hoog in het vaandel staat in een bakkerij en loop je aan het einde van je studie daadwerkelijk stage bij een professionele bakker. In de praktijk leer je immers het allerbest hoe je een smakelijk worstenbroodje het best kan maken. En onthoud: de eerste zal nooit de perfectie naderen, maar oefening baart kunst.