Geld & Carrière

Dit salaris verdient een boodschappenbezorger bij Albert Heijn

salaris boodschappenbezorger Albert Heijn
Foto: Albert Heijn

Het is de oudste nog bestaande supermarkt van Nederland: de Albert Heijn. De supermarktketen met het herkenbare blauwe AH logo is een begrip geworden in ons land. Van grote stad tot klein dorp, je vindt overal een wel een Appie. Tegenwoordig laten veel mensen hun boodschappen makkelijk thuis bezorgen. Maar wat voor salaris verdient de boodschappenbezorger van de Albert Heijn eigenlijk?

Albert Heijn – grootste supermarktketen van Nederland

Het begon allemaal ruim anderhalve eeuw geleden in Oostzaan. De jonge Albert Heijn nam toen in 1887 de kruidenierszaak van zijn vader over. Er volgden meerdere winkels en uiteindelijk waren het zijn kleinzonen Ab en Gerrit Jan Heijn die het familiebedrijf verder uitbouwden. Leuk detail: al in 1893 had Albert Heijn senior een bescheiden bezorgdienst, die dusdanig groeide dat hij speciaal een knecht moest aannemen om de bestellingen af te handelen.

Het bedrijf bleef maar uitbreiden en werd uiteindelijk in 1948 naar de beurs gebracht. Met het vrijgekomen kapitaal kon het bedrijf verder groeien en dankzij kleinzoon Ab lagen er al gauw 15.000 artikelen in de winkel. Hiermee werd Albert Heijn een echt supermarkt. Tegenwoordig hangt alles onder de paraplu van de Ahold holding en telt het concern 1.100 winkels. Dat zijn er gemiddeld 3 per gemeente. Er werken zo’n 100.000 mensen bij Albert Heijn met uiteenlopende functies en salarissen.

salaris boodschappenbezorger Albert Heijn

Boodschappenbezorger bij Albert Heijn

De laatste jaren schieten de boodschappen bezorgdiensten als paddenstoelen uit de grond. Denk bijvoorbeeld aan Picnic, Flink en Gorillaz die allemaal geen fysieke winkels hebben, maar boodschappen direct vanuit hun distributiecentra bezorgen. Maar ook de bestaande supermarkten brengen de boodschappen gewoon tot aan je voordeur. Je ziet de blauwe busjes van de Albert Heijn – en ook die gele van Jumbo – steeds vaker rijden. Maar wat verdient deze boodschappenbezorger eigenlijk?

Laten we voorop stellen dat het bezorgen van boodschappen voor velen niet het eindpunt van hun carrière is. De kratten vol boodschappen zitten – en ik spreek uit eigen ervaring – vaak tot de nok gevuld en zijn soms loeizwaar. Je moet dus wel een beetje kunnen sjouwen. Uiteraard heb je een rijbewijs B nodig en dien je minimaal 1 dienst per week beschikbaar te zijn. Gemiddeld duurt een dienst 6,5 uur, maar dat is exclusief het laden van je wagen. Tevens werk je minstens 2 zaterdagen per maand.

salaris boodschappenbezorger Albert Heijn

Het salaris van een boodschappenbezorger bij Appie

De eisen die aan de functie van boodschappenbezorger worden gesteld zijn niet heel hoog. Een sterke rug en een rijbewijs zijn het belangrijkst: je hebt dus geen ervaring of opleiding nodig. Om die reden zijn de salarissen dan ook niet echt om over naar huis te schrijven. Zo verdien je als 18-jarige slechts € 325,20 bruto per week op basis van een 40-urige werkweek. De Appie keert elke 4 weken het salaris uit, wat neerkomt op € 1.300,80 bruto. Er zitten gemiddeld 4,3 weken in een maand, waardoor je maandsalaris rond de € 1.408,11 bruto komt te liggen. Daar houdt je netto € 1.371,19 aan over. Ietsjes hoger dan het wettelijk minimumloon, maar dus geen vetpot.

De salarissen stijgen uiteraard op basis van je leeftijd, maar bezorgers lopen bij Albert Heijn al vrij snel tegen een salarisplafond. Zo verdien je als 25-jarige man (of vrouw natuurlijk) direct al het maximale voor deze functie. Het maximale salaris bedraagt € 556,40 bruto per week. Je salaris als bezorger bij de AH zal dus nooit meer dan € 2.409,21 per maand zijn. Op je loonstrook – die elke 4 weken uitbetaald wordt – zal een nettoloon van € 1.979,68 te zien zijn.

salaris boodschappenbezorger Albert Heijn

Goede arbeidsvoorwaarden en extra’s

Daarmee lijkt Albert Heijn met name jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar in deze functie te willen aantrekken. Dat blijkt ook wel uit de secundaire arbeidsvoorwaarden en extraatjes die ze bieden. Zo krijg je als boodschappenbezorger toegang tot de Albert Heijn Deals: superdeals van grote merken, bekende pretparken, sport en gaming. Elke werknemer van de Appie krijgt tevens een “gouden” bonuskaart voor 10% korting op je boodschappen tot €300 per jaar. De pensioenregeling is wel dik in orde met een eigen bijdrage van 6,2%.

Mocht je willen doorgroeien binnen de supermarkt-wereld dan levert een functie als bedrijfsleider bij Albert Heijn je een beter salaris op. Ga je voor het maximale dan zal je naar Dirk moeten. Daar is het salaris van een filiaalmanager het hoogst.