salaris BOA Nederland
Foto: Instagram handhaver020kim
Geld & Carrière

Dit bedrag verdien je als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA)

Als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) word je vaak gezien als een soort bewaker van de openbare orde. Anders gezegd, als een politieagent met minder bevoegdheden. Deze vergelijking klopt niet helemaal, want de taken en verantwoordelijkheden van een BOA kunnen erg verschillen. Dat geldt ook voor het salaris. We lichten het salaris van een BOA voor je toe.

Wat doe je als buitengewoon opsporingsambtenaar?

Als BOA ben je gemeente ambtenaar. Het begrip BOA is nogal ruim, je kunt werken bij verschillende overheidsinstellingen. We geven een overzicht van de mogelijke domeinen waarin een BOA werkzaam kan zijn:

  • In de openbare ruimte, bijvoorbeeld als handhaver of parkeercontroleur.
  • Milieu, welzijn en infrastructuur: bijvoorbeeld jachtopziener of inspecteur bij een waterschap.
  • In het openbaar vervoer, bijvoorbeeld als veiligheid- & service medewerker of controleur openbaar vervoer.
  • Werk, inkomen en zorg, bijvoorbeeld als medewerker van de Arbeidsinspectie,
  • Overige opsporing, bijvoorbeeld voor de Belastingdienst, de Douane of Rijkswaterstaat.

Zoals je ziet is BOA een breder vakgebied dan je misschien zou denken. Dat betekent dat je als BOA veel mogelijkheden hebt om door te groeien naar een hogere functie met bijbehorend hoger salaris.

Hoeveel verdien je als BOA?

De exacte hoogte van het salaris hangt af van je functie en bevoegdheden als de BOA, maar grofweg kun je rekenen op de volgende gemiddelde salarissen:

  • Startsalaris: zo’n € 2.544 bruto per maand.
  • Gemiddeld salaris: rond de € 3.077 bruto per maand.
  • Maximum salaris: € 3.611 bruto per maand.
  • Gemiddeld bruto jaarsalaris: € 36.924.

BOA salaris vergeleken met andere beroepen

Hoe verhoudt zich het salaris van een BOA tot dat van andere beroepen in Nederland? Je verdient in ieder geval meer dan een postbezorger. Reken je het salaris van een postbezorger om naar fulltime dan kom je uit op zo’n 2100 euro per maand, het startsalaris van een BOA is al een stuk hoger.

Als timmerman verdient je ongeveer € 3200 euro per maand, bij een fulltime dienstverband, iets meer dus dan een BOA.  Vergeleken met een leraar op een basisschool of een beginnend advocaat verdien je als BOA maar ook bijvoorbeeld als dakdekker of  tegelzetter – een stuk minder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Forcepro Equipment BV (@forceprobv)

Hoe word je BOA?

Wil je BOA worden, dan moet je een cursus volgen die 6 maanden duurt. Het niveau is vergelijkbaar met dat van een mbo-3 opleiding. Er is geen specifieke vooropleiding vereist. Na het succesvol voltooien van de cursus, moet je nog twee examens afleggen: Rechtskennis en Gesprek- en benaderingstechnieken. Daarnaast zijn er voor meer specifieke taken nog aanvullende  trainingen en cursussen nodig.