Food & Drinks

Dit salaris verdient een bierbrouwer in Nederland

salaris-bierbrouwer-nederland
(Foto: Freepik)

Stel je eens voor dat je elke dag omringd bent door het geurige aroma van hop, het geluid van borrelende brouwketels en de magie van het creëren van dat perfecte glas bier. Als bierbrouwer leef je in een wereld vol ambacht en passie, maar laten we eerlijk zijn, de rekeningen moeten ook worden betaald. Dus, laten we eens dieper graven in de schuimige financiële kant van deze smaakvolle carrière. Wat is het salaris van een bierbrouwer? Wij zochten het uit.

Verhaal achter het beroep bierbrouwer

Bier, het heerlijke brouwsel, heeft een bijzondere reis door de eeuwen doorstaan en leeft op dit moment als nooit tevoren. In de middeleeuwen was bier de drank van keuze, een godendrankje die de status van degenen die het consumeerde verhief, terwijl water voor de minderbedeelden was. In de 12e eeuw gingen bierbrouwers aan de slag met een kruidig geheim: gruit, een mengsel van gagel, salie en rozemarijn dat bacteriën op afstand hield en bier een langere houdbaarheid gaf. Het monopolie van kruid productie en -verkoop werd gecontroleerd door de kerk, land eigenaren en steden, en later volgde zelfs belasting op bier.

In de 14e eeuw begon een bierbrouwers revolutie met hopbier, dat bitter en langer houdbaar was dan gruitbier. Nederland omarmde hop, en steden zoals Amersfoort en Utrecht werden bekend om hun export. Het gouden tijdperk van hopbier regeerde van 1300 tot 1650, maar daarna verloor biermarkt terrein aan koffie, thee en jenever. Toch stonden de bierbrouwers niet stil; de 19e eeuw bracht de opkomst van Pilsener uit het Duitse Beieren en Tsjechië met nieuwe gistsoorten en massaproductie. De bier multinationals ontstonden, maar in 1990 herleefde bier weer met ambachtelijke brouwers en een rijke schakering aan lokale bieren.

salaris-bierbrouwer

Hoe word je bierbrouwer?

Vroeger was bierbrouwen een kunst die van generatie op generatie werd doorgegeven, verborgen voor nieuwsgierige buitenstaanders. Het was een tijd waarin aspirant-brouwers alleen maar konden dromen van de kennis en vaardigheden die de meesters – in veel gevallen hun vader – bezaten. Maar tijden veranderen, tegenwoordig kun je gediplomeerd bierbrouwer worden. Gelukkig heeft de tijd dit geheim onthuld, en nu schittert er een pad voor iedereen die wil leren.

De MBO 4-opleiding bierbrouwer van het StiBON biedt dit bijzondere avontuur aan. Dit is de enige officiële Nederlandse opleiding die zich volledig wijdt aan bierbrouwen. Het is als een proeverij van kennis en praktijk. Een BBL MBO 4-traject, waarbij je vier dagen per week in een brouwerij werkt en één dag per week wordt ondergedompeld in de kunst van het brouwen op school. Twee jaar lang zal dit bierige avontuur duren, waar je de geheimen van de hop en mout ontdekt en jouw eigen brouwkunst perfectioneert.

salaris-bierbrouwer

Salaris van een bierbrouwer

Een bierbrouwer mag dan niet zo rijkelijk beloond worden als de goddelijke drank die hij creëert, maar laten we eens stilstaan bij het feit dat passie en vakmanschap vaak niet in cijfers kunnen worden uitgedrukt. Achter die glanzende ketels en geurige hopvelden schuilt een wereld van toewijding en liefde voor het ambacht van bier. Toch zullen de rekeningen thuis betaald moeten worden.

Met een gemiddeld bruto maandsalaris van €3.067 is dat een lastige opgave anno 2023. Van deze ruim 3000 euro houd je een nettobedrag van €2538,17 over. Het minimale brutosalaris ligt op €2.633 en het maximale bruto maandloon ligt op €3.501 bij een 40-urige werkweek. Wat betekent dat je iedere maand ongeveer €2.760,- uitgekeerd krijgt. Laten we niet vergeten dat dit beroep niet alleen een baan is, maar een roeping – een roeping om smaken te mengen, tradities te eren en nieuwe brouwkunst te verkennen. Proost!

salaris-bierbrouwer

Werkzaamheden van een bierbrouwer

De bierbrouwer vervult een cruciale rol voor het leven van iedere man. De magiër waarborgt de bierkwaliteit en efficiënte productie. Om dit zo goed mogelijk te doen, moet hij hier monsters van nemen en analyseren. Zou hij ze daarna ook mogen proeven? Dit doe je niet alleen, maar met een heel team. Teamwerk is van groot belang; de bierbrouwer neemt deel aan vergaderingen en communiceert problemen en escalaties indien nodig. Het strikt naleven van ploegendienst-, dag- en weekschema’s is essentieel, met alarmen voor afwijkingen.

De bierbrouwer inspecteert apparatuur en installaties, zorgt voor hun beschikbaarheid en bereidheid voor productie, en volgt strikt standaard operationele procedures (SOP’s) bij het opstarten, bedienen en afsluiten van de installatie. Na elke productiecyclus volgt de grondige reiniging en ontsmetting van de fabriek en apparatuur. Bovenal zorgt de bierbrouwer voor een veilige en nette werkomgeving, waar alle wettelijke eisen worden nageleefd, wat bijdraagt aan de voortreffelijkheid van de bierproductie.