Geld & Carrière

Dit salaris verdient een beveiliger van Geert Wilders

salaris-beveiliger-geert-wilders
Foto: BSR

Geert Wilders ken je natuurlijk als de politicus die bekend staat om zijn ingenomen standpunten over immigratie en islam. Dit levert hem voorstanders, maar ook zeker vele vijanden op. Het is zelfs zo erg dat hij inmiddels al bijna twintig jaar moet worden beveiligd. Wat gebeurt er eigenlijk achter de schermen als het aankomt op zijn veiligheid? In dit artikel nemen we een kijkje in de wereld van de persoonsbeveiliging van Geert Wilders. Wat verdien je eigenlijk als persoonsbeveiliger van de partijleider van de PVV? We zochten het salaris voor je uit.

Wanneer kreeg Wilders beveiliging en welke gevaren loopt hij?

Het is algemeen bekend dat Geert Wilders al geruime tijd beveiligd wordt. Sinds de moord op Pim Fortuyn in 2002 werden de dreigingen tegen politici in Nederland pas echt serieus genomen. Geert Wilders, die openlijk zijn kritische standpunten over de islam verkondigde, werd al snel als een doelwit gezien. In 2004 kreeg Wilders voor het eerst persoonsbeveiliging toegewezen. De gevaren waren reëel, en de beveiliging was essentieel om zijn veiligheid te waarborgen.

Sindsdien zijn er talloze dreigementen tegen hem geuit, vaak uit de radicaal islamitische hoek. Op dit moment loopt bijvoorbeeld een rechtszaak tegen een Pakistaanse ex cricketprof. Hij plaatste een video online, waarin hij opriep Wilders te vermoorden voor een beloning van zo’n 20.000 euro.

Salaris beveiliger Geert Wilders

Wie zijn de beveiligers van Geert Wilders?

Hoewel de identiteit van Geert Wilders’ persoonsbeveiligers strikt geheim is, wordt aangenomen dat ze voornamelijk bestaan uit voormalige elitesoldaten (denk aan Mariniers en Commando’s) en andere ervaren veiligheidsexperts. Deze professionals zijn getraind om te opereren in situaties met zeer hoge risico’s en gescreend op integriteit en alertheid.

Het beveiligingsteam van Wilders opereert onder de vlag van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), die verantwoordelijk is voor de beveiliging van belangrijke personen in Nederland, waaronder politici. Deze dienst valt onder de Landelijke Eenheid van de Politie en werkt nauw samen met andere veiligheidsinstanties om een gecoördineerde en effectieve beveiliging te garanderen.

salaris beveiliger geert wilders 1 1

2017: lek in de beveiliging

In 2017 was er opschudding over een lek in de beveiliging van Geert Wilders. Faris K, een medewerker van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB, de toenmalige naam van de DKDB), had vertrouwelijke informatie gelekt.

Dit leidde niet tot gevaarlijke situaties, maar tijdens het onderzoek naar Faris K. werd de beveiliging van Geert Wilders tijdelijk deels overgenomen door elitesoldaten van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). Faris K. kreeg een celstraf van 7 maanden en een beroepsverbod van 5 jaar.

Werkzaamheden van persoonsbeveiligers: wat zijn hun taken?

De taken van persoonsbeveiligers zoals die van Geert Wilders zijn uitgebreid en veeleisend. Ze omvatten:

  • Risicoanalyse: beveiligers voeren voortdurend risicoanalyses uit om potentiële bedreigingen te identificeren. Ze evalueren de situatie en passen hun beveiligingsprotocollen dienovereenkomstig aan.
  • Fysieke beveiliging: het fysiek beschermen van Wilders is de belangrijkste taak van zijn beveiligers. Ze zorgen ervoor dat hij te allen tijde veilig is, zowel in het openbaar als in privésituaties. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat wanneer Geert Wilders gaat joggen een aantal beveiligers met hem meerent.
  • Informatiebeheer: beveiligers verzamelen en analyseren informatie over mogelijke dreigingen. Ze houden contact met inlichtingendiensten en lokale autoriteiten om op de hoogte te blijven van potentiële gevaren.
  • Logistiek beheer: het plannen van routes en evenementen is een cruciale taak. Beveiligers zorgen ervoor dat alles soepel verloopt en dat er geen risico’s worden genomen.
  • Communicatie: effectieve communicatie is essentieel voor beveiligingsteams. Ze moeten snel en efficiënt kunnen handelen in noodsituaties en nauw samenwerken met andere veiligheidsdiensten.
  • Training en oefeningen: beveiligers ondergaan regelmatig training en oefeningen om hun vaardigheden op peil te houden en zich voor te bereiden op verschillende scenario’s.

Salaris beveiliger Geert Wilders

Wat is het salaris van een persoonsbeveiliger?

Het salaris van een persoonsbeveiliger kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder ervaring, locatie en de aard van de beveiligingstaak. Een beginnende persoonsbeveiliger bij de DKDB kan een brutosalaris verwachten tot €2.982,97 per maand. Krijg je na de opleiding een vaste aanstelling dan ga je een bruto salaris verdienen van maximaal € 4.321,40 op basis van 36 uur. Dat is fors meer dan bijvoorbeeld een lid van een arrestatieteam. Naast het salaris gelden er arbeidsvoorwaarden zoals vakantiegeld, eindejaarsuitkering en reiskostenvergoeding

Extra geld voor nette pakken

Een opvallende secundaire arbeidsvoorwaarde is de kledingtoelage: omdat je als persoonsbeveiliger regelmatig in een net pak op je werk wordt verwacht krijg je drie keer per jaar een kleding vergoeding van 300 euro netto. Aan de start van de opleiding tot persoonsbeveiliger krijg je eenmalig 700 euro om te beginnen met je garderobe van nette pakken te voorzien.

Over kleding gesproken: standaard draag je als persoonsbeveiliger van Geert Wilders een kogelwerend vest van het zwaarste soort. Daar moet het jasje van je pak overheen passen, iets om rekening mee te houden bij het kleding kopen. Ook dragen ze speciale heuptasjes waarin zij een wapen en reserve patronen kunnen opbergen; bijvoorbeeld tijdens het joggen met Geert Wilders of een andere te beveiligen persoon.