Geld & Carrière

Dit is het salaris van een beginnende advocaat in Nederland

salaris beginnend advocaat nederland

Misschien denk je bij een advocaat als eerste aan Gerard Spong, Inez Weski of Theo Hiddema. Dat zijn allemaal strafrechtadvocaten, maar de advocatuur is véél breder. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsrecht, huurrecht, contractenrecht en internationaal recht. Advocatuur is een breed vakgebied waarin ook de inkomsten sterk variëren. Stel dat je na je rechtenstudie advocaat wilt worden, wat ga je dan ongeveer verdienen als starter? We zochten het voor je uit.

Vrij of in loondienst?

Voor het beroep advocaat bestaat geen cao. Je kunt dus niet eenvoudig de salarisschalen van een advocaat opzoeken, zoals dat bij een basisschool leraar, metaalbewerker of ambtenaar wel kan. Advocaat was eerst een vrij beroep, of officieel verwoord een ‘beoefenaar van een toegelaten vrij beroep, samenwerkingsverband of praktijkrechtspersoon’. Tegenwoordig zijn er ook advocaten in loondienst bij bedrijven.

Het kan dus zijn dat een advocaat een maandsalaris krijgt, maar vaak werkt een advocaat voor een uurtarief. En dat kan enorm verschillen. Vaak ligt het rond de 180 à 200 euro. Er zijn uitschieters naar beneden, maar ook vér daarboven, voor een ervaren advocaat in specialistische en complexe zaken is een uurtarief van 300 à 400 euro normaal.

Beginnend advocaat salaris mv

Wat verdient een beginnende advocaat?

Hoeveel je als beginnend advocaat (advocaat-stagiair) precies verdient hangt af van het advocatenkantoor of bedrijf waar je voor werkt. Nationaleberoepengids.nl berekende het gemiddelde salaris voor een starter in de advocatuur:

  • Gemiddeld bruto jaarsalaris: € 52.488.
  • Gemiddeld bruto maandsalaris: € 4.050.
  • Gemiddeld bruto uurloon:€ 23,28.

Het gemiddelde jaarsalaris is inclusief vakantiegeld en gebaseerd op een 40-urige werkweek.

Beginnend advocaat salaris toga

Salarissen advocaat-stagiair gaan dit jaar omhoog

De hierboven genoemde salarissen zijn gemiddelden. De minimum salarissen voor advocaat-stagiairs gaan dit jaar 10 procent omhoog.

Het minimum salaris voor het eerste jaar van de stage bedraagt nu 2.802 bruto euro per maand, voor het tweede jaar 3.193 euro en voor het derde jaar 3.550 euro. In 2022 waren deze bedragen nog 2.549 euro, 2.904 euro en 3.227 euro per maand bruto.

Hoe wordt je advocaat?

Wil je meteen na je studie je als zelfstandig advocaat vestigen en een dik uurtarief vragen? Dat kan niet. Als je een universitaire rechtenstudie afrondt ben je meester in de rechten, maar nog geen advocaat. Dat wordt je pas na afronden van de advocaat-stage.

Dat houdt in dat je ongeveer 3 jaar werkt onder begeleiding van een ervaren advocaat. Na een succesvolle stage word je beëdigd en ingeschreven op het tableau. Dan pas maak je onderdeel uit van de beroepsgroep van advocaten.