Geld & Carrière

Dit verdient Andries Jonker als bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal

salaris-andries-jonker-bondscoach-nederlands-vrouwenelftal
Foto: BSR

Het WK Voetbal voor vrouwen is in volle gang. Gisteren speelden de Nederlandse vrouwen met 1-1 gelijk tegen de nummer 1 van de wereld en regerend wereldkampioen Amerika. De KNVB trok de verdiensten voor de vrouwen gelijk met die van de mannen, maar hoe zit het eigenlijk met het salaris van onze bondscoach Andries Jonker? We zochten voor je uit wat hij verdient.

Hoeveel salaris verdient Andries Jonker?

Het salaris van Andries Jonker is niet officieel bekend gemaakt en moeilijk te achterhalen. Toch lukte het de site Sports Payouts de salarissen van alle op het WK Vrouwenvoetbal actieve coaches te inventariseren. Volgens Sports Payouts bedraagt het basis jaarsalaris van Andries Jonker zo’n 400.000 dollar, omgerekend naar de huidige wisselkoers is dat een kleine 360.000 euro.

Daar kan nog een bonus van 100.000 dollar (zo’n 90.000 euro) bijkomen als de Nederlands vrouwen wereldkampioen worden. Hoeveel zijn collega bij het Nederlands mannenelftal Ronald Koeman verdient is ook niet officieel bekend gemaakt. Het zal echter zeker niet minder zijn dan het salaris van zijn voorganger Louis van Gaal, waarvan uitlekte dat zijn jaarsalaris ongeveer 2,9 miljoen euro bedroeg.

Andries Jonker salaris

De carrière van Andries Jonker

Andries Jonker speelde zelf nooit betaald voetbal en begon in 1987 zijn trainerscarrière bij ZFC in Zaandam. Na functies bij de KNVB (jeugd en regionaal) en Volendam was hij in 2001 al een keer bondscoach bij de vrouwen, als interim coach.

Na een loopbaan die hem langs Willem II, Barcelona (als assistent van Louis van Gaal), MVV, Bayern München (wederom als assistent van Louis van Gaal), Wolfsburg en Telstar voerde, werd hij op 24 augustus 2022 aangesteld als bondscoach van de Oranje Leeuwinnen.

Bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal

Onder Jonker kwalificeerde het Nederlands vrouwenelftal zich al snel voor het wereldkampioenschap, dan nu gaande is in Australië en Nieuw-Zeeland. De eerste wedstrijd op het WK won Oranje met 1-0 van Portugal en de tweede wedstrijd, tegen de Verenigde staten eindigde in 1-1. De eerstvolgende wedstrijd is dinsdag 1 augustus om 9.00 uur Nederlandse tijd tegen het vrouwenelftal van Vietnam.

Best betaalde Nederlandse coach op het WK

Volgens het lijstje van Sports Payouts is de best verdienende coach op het WK de Nederlandse Sarina Wiegman. Zij was bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal van 2017 tot en met 2021 en is nu de bondscoach van Engeland. Wiegman staat genoteerd voor een salaris van 1,5 miljoen dollar.  Daar kan een bonus van 400.000 dollar bijkomen als Engeland het WK wint.