Geld & Carrière

Dit mega-salaris verdienen de ambtenaren bij de Verenigde Naties

Dit salaris verdien je bij de Verenigde Naties
Foto: UN Photo

Een baan bij de Verenigde Naties krijg je niet zomaar. Je moet aan verschillende criteria voldoen en er bestaan binnen deze organisatie veel personeelscategorieën. Het salaris dat je bij de VN kunt verdienen verschilt per functie, ervaring en leeftijdscategorie. Opvallend is wel dat de VN bijzonder goed betaald. Vooral hooggeplaatste functies leveren een topsalaris op. Wij hebben uitgezocht wat de absolute topfunctionarissen als salaris bij de VN verdienen.

Werken bij de Verenigde Naties

De Verenigde Naties – afgekort als VN – is een organisatie die in 1945 is opgericht door 51 landen. Deze landen, waaronder Nederland. werken samen op het gebied van mensenrechten, veiligheid, internationaal recht en wetenschappelijk onderzoek. Het hoofdkantoor bevindt zich in New York, maar er zijn nog meer kantoren van de VN over de hele wereld te vinden. Er werken duizenden mensen bij deze organisatie, van schoonmakers tot hoge functionarissen.

Als je bij de VN wil werken dan kun je op de website kijken of er een geschikte functie voor jou te vinden is. Het is logischerwijs afhankelijk van de functie, kennis en ervaring hoeveel salaris je gaat verdienen. Een diplomatieke vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties kan volgens de Nationale Beroepengids bijvoorbeeld maximaal € 17.000 per maand verdienen. Een medewerker van de catering of een baliemedewerker verdient uiteraard minder.

salaris ambtenaren verenigde naties

Loonschalen bij de VN

De lonen van internationale organisaties kunnen verschillen met de lonen in Nederland, maar zijn wel marktconform. De lonen zijn vastgesteld in de arbeidsvoorwaarden van internationale organisaties, zoals van de Raad van Europa. Deze voorwaarden zijn goed geregeld. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vergelijkbaar met die van de Nederlandse overheid. Er is ook sprake van toelagen voor werken in het buitenland.

De loonschalen van internationale organisaties werken vrijwel hetzelfde als de loonschalen in Nederland. Bij de functie die je uitoefent hoort een schaal, naarmate je meer ervaring opdoet en de betreffende functie langer uitoefent dan stijgt je loon. Topfunctionarissen zijn de echte grootverdieners binnen deze internationale organisatie. Deze worden aangeduid als werknemers met een Directors Position (D).

We hebben uitgezocht wat voor salaris VN functionarissen in een Directors Position jaarlijks verdienen. Deze jaarsalarissen zijn gebaseerd op de verantwoordelijkheid en ervaring van de persoon die deze belangrijke functie heeft. Deze topfuncties beginnen bij de directeur van een bepaalde afdeling. Het salaris van een dergelijke directeur hebben we als eerste genoemd. Daarna volgen de salarissen van de 4 hoogste topfunctionarissen van de Verenigde Naties.

Verenigde Naties

Directeur van de Verenigde Naties

Het jaarsalaris van een directeur van de Verenigde Naties is bij elkaar opgeteld $190,027, zo staat te lezen op de website van Glassdoor. Dit is opgebouwd uit een basissalaris van $136,727, een bonus van $9,171, een beloning in aandelen van $12,875 en maar liefst $31,255 aan commissie. Voor dit bedrag is deze persoon eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de afdeling waar hij of zij voor werkt.

De vier leiders van de Verenigde Naties die we hieronder noemen staan aan de absolute top van deze organisatie en verdienen dan ook een topsalaris. De secretaris-generaal wordt in dit geval als ‘hoogste baas’ genoemd. Tot 1 oktober 2016 zat de Koreaanse Ban Ki-moon aan het hoofd van de tafel. Halverwege oktober wees de Algemene Vergadering van de VN de Portugese António Guterres aan voor deze functie. Hij heeft drie directe functionarissen onder hem.

Economic and Social Council President: Lachezara Stoeva

De Bulgaarse Lachezara Stoeva is de 97ste President of the United Nations Economic and Social Council. Ze kreeg deze positie op 27 juli 2022 toegewezen. Haar functies bestaan uit het organiseren van ontmoetingen met wereldleiders tot het praten met de wereldpers. Daarnaast opent en sluit ze vergaderingen op het wereldtoneel en zorgt ervoor dat deze gesprekken gestructureerd en ordelijk verlopen. Ze verdient met deze functie tussen de $200.000 en $210.000 per jaar.

salaris-ambtenaren-verenigde-naties-Lachezara Stoeva

General Assembly President: Csaba Körösi

De Hongaarse Csaba Kőrösi heeft ruime ervaring in de politiek. Na een carrière direct onder de president van Hongarije werd hij in 2022 General Assembly President, na 11 jaar vicepresident te zijn geweest. Hij volgde hiermee Abdullah Shahid op. Zijn taak is mede het leiden van de Verenigde Naties. Hij is ook de voorzitter van vergaderingen op het wereldtoneel. Hij verdient hiermee tussen de $200.000 en $230.000 per jaar.

salaris-ambtenaren-verenigde-naties-Csaba Korosi

Deputy Secretary-General: Amina Mohammed

De Britse Amina J. Mohammed heeft zich eerder binnen de Verenigde Naties ingezet voor gelijke rechten voor vrouwen en meisjes. Sinds 2017 staat ze aan de top van de Verenigde Naties. Ze is de vervanger van de secretaris-generaal en tevens zijn opvolger als hij stopt met zijn functie. Haar functies zijn onder meer het coördineren van de strijd tegen terrorisme. Ze verdient hiermee naar schatting tussen de $200.000 en $250.000 per jaar.

salaris-ambtenaren-verenigde-naties-Amina Mohammed

Secretary-General: António Guterres

De Portugese António Guterres is de absolute topfunctionaris van de Verenigde Naties. De voormalig minister-president van Portugal legde het werk in eigen land neer en begon officieel op 1 januari 2017 aan zijn topfunctie bij de Verenigde Naties. Naast de financiën heeft Guterres nog meer belangrijke functies binnen de VN. Hij verdient jaarlijks tussen de $200.000 en $295.000 per maand.

salaris-ambtenaren-verenigde-naties-António Guterres

Solliciteren bij de VN

De Verenigde Naties hebben strikte vereisten als het gaat om het aannemen van werknemers. Je werkt bij een internationale organisatie waar veiligheid en professionaliteit hoog in het vaandel staan. Je hebt dus bepaalde kwaliteiten nodig om er te kunnen werken. Soms is een vooropleiding of relevante werkervaring voldoende, maar we kan ook worden gevraagd naar andere kwalificaties. Het is ook mogelijk om stage te lopen bij de Verenigde Naties of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen. Dat zal zeker niet misstaan op je cv!