Geld & Carrière

Ryan Reynolds betaalde dit gigabedrag voor 24% aandeel in Alpine F1-team

Ryan Reynolds betaalt dit gigabedrag voor aandeel in Alpine F1 team
Ryan Reynolds & Rob McElhenney bij hun voetbalclub Wrexham AFC. Foto: Instagram @vancityreynolds

Hollywood-acteurs Ryan Reynolds en Rob McElhenney hebben middels een reusachtige investering een behoorlijk aandeel verwerft in Alpine Racing. Daaronder valt ook het Formule 1-team van Alpine. Je kent het duo waarschijnlijk wel van hun succesvolle overname van de Britse voetbalclub Wrexham. De voetbalclub promoveerde dit jaar naar de Engelse League Two. Kunnen Reynolds en McElhenney hun voetbalsucces ook vertalen naar succes in de Formule 1?

Hollywood-acteurs investeren in Alpine Racing

Reynolds en McElhenney nemen deel aan een investeringsgroep die een belang van 24 procent hebben verkregen in Alpine Racing. Het moederbedrijf van het Formule 1-team, Renault, kondigde de stap maandag aan. De deal ter waarde van €200 miljoen (£171 miljoen) waardeert het in Groot-Brittannië gevestigde Alpine op ongeveer £700 miljoen na de investering.

Alec Scheiner, medeoprichter en partner van Otro Capital, zal toetreden tot de raad van bestuur van Alpine. Reynolds, bekend van de film ‘Deadpool’, leidt Maximum Effort Investments samen met McElhenney, bekend van de Amerikaanse komedieserie ‘It’s Always Sunny in Philadelphia’, en collega acteur Michael B. Jordan als mede investeerders.

Dikke investering

Lukt het de acteurs om met Alpine het succes van Wrexham te evenaren? Het F1-team krijgt in ieder geval een financiële injectie. Het gaat om een bedrag van maar liefst 200 miljoen euro. Investeringsgroepen Otro Capital, RedBird en Maximum Efforts Investments staan hiervoor garant. Maximum Efforts Investments wordt geleid door Ryan Reynolds, met McElhenney en  collega acteur Michael B. Jordan al mede investeerders.

Reynolds en McElhenney namen eerder Wrexham over

Reynolds en McElhenney namen Wrexham over in november 2020 en financierden de terugkeer van de Welshe voetbalclub naar de Engelse Football League, nadat ze in april de National League hadden gewonnen. Hun populaire documentaireserie ‘Welcome to Wrexham‘ is een groot succes in Noord-Amerika en heeft de relatief onbekende club wereldwijd in de schijnwerpers gezet.

Ambitieus plan Alpine

Alpine heeft een ambitieus plan, genaamd het Mountain Climber-plan. Het doel is om binnen 100 Grand Prix (gerekend vanaf begin 2022) races mee te vechten om het kampioenschap. CEO Laurent Rossi benadrukt dat het geld hiervoor optimaal wordt gebruikt.

Op dit moment staat Alpine op de vijfde plaats in het kampioenschap met 44 punten. Dit is een grote achterstand ten opzichte van de leider, Red Bull Racing, met 321 punten. Ook het gat tussen nummer 5 Alpine en nummer 4 Ferrari is groot: 44 punten voor Alpine en 122 voor Ferrari.