Wheels

Weer een ergernis verholpen: zo voorkom je dat je ruitenwissers snel gaan piepen

ruitenwissers-piepen-voorkomen
(Foto: Freepik)

Piepende ruitenwissers. Wanneer het met bakken uit de hemel valt, heb je er niet eens zoveel last van. Vooral wanneer het net een beetje miezert en je tussen stand 0, 1 en 2 zit te spelen met de frequentie van het wissen, beginnen ze te piepen. We begrijpen de frustratie én het is gevaarlijk.

We leven in een tijd van verduurzamen en recyclen. Direct weggooien doen we dus niet. Natuurlijk zijn ook hier de nodige goedjes voor, zodat we onze ruitenwissers een langer leven kunnen geven. Hier een paar praktische tips om je ruitenwissers in topconditie te houden en te voorkomen dat ze gaan piepen.

Hoe voorkom je piepende ruitenwissers

Een van de meest voorkomende redenen waarom ruitenwissers gaan piepen, is vuilophoping op de ruitenwisserbladen. Dat kan de soepelheid van de bewegingen belemmeren, waardoor piepen ontstaat. Een eenvoudige oplossing is om regelmatig je ruitenwissers schoon te maken. Dit kan op twee manieren:

Met een vochtige doek: Veeg de ruitenwisserbladen af met een vochtige doek om oppervlakkig vuil te verwijderen. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen om ophoping van vuil te voorkomen.

Met schoonmaakmiddel of alcohol: Als een vochtige doek niet voldoende is, kun je een doek of keukenpapier met wat schoonmaakmiddel of alcohol bevochtigen. Dit helpt bij het verwijderen van hardnekkiger vuil.

Zorg ervoor dat je een oude doek of keukenpapier gebruikt, omdat de rubbers van de ruitenwissers vaak zwart afgeven. Beweeg de bladen voorzichtig heen en weer tijdens het schoonmaken.ruitenwissers piepen voorkomen

Controleer de druk en de stand van de ruitenwissers

Een andere factor die piepende ruitenwissers kan veroorzaken, is een verkeerde druk of stand van de wissers op de voorruit. Ruitenwissers moeten met de juiste druk tegen de ruit liggen om vocht en vuil effectief te kunnen verwijderen. Deze druk is afhankelijk van het type ruitenwisser en de veer in de ruitenwisser arm.

Als je ruitenwissers niet goed meer kunnen kantelen bij het heen-en-weer bewegen, kunnen ze gaan piepen of zelfs stuiteren. Bij sommige auto’s kun je zelf de druk instellen, bij andere niet: vraag het indien nodig na bij je garage.

Houd je voorruit schoon

Een schone voorruit is niet alleen belangrijk voor een goed zicht, maar het kan ook helpen om piepende ruitenwissers te voorkomen. Als je voorruit vuil en vettig is, kunnen de ruitenwissers moeite hebben om efficiënt te bewegen.

Het is dan ook een goed idee om je voorruit regelmatig te ontvetten met glasreiniger. Dit zal niet alleen het zicht verbeteren, maar het zal ook helpen om je ruitenwissers soepel te laten glijden.

ruitenwissers piepen voorkomen

Vervang versleten ruitenwissers op tijd

Ruitenwissers hebben natuurlijk niet het eeuwige leven en na verloop van tijd slijten ze. Vervang versleten ruitenwissers op tijd om piepen en slechte prestaties te voorkomen. Bijna elke ruitenwisser heeft tegenwoordig een slijtage-indicator die aangeeft wanneer het tijd is voor vervanging.

De meest voorkomende indicator is een gele sticker die zichtbaar wordt wanneer de wissers versleten zijn. Als het gevarendriehoekje op deze sticker zichtbaar wordt, is het hoog tijd om de ruitenwissers te vervangen.

Het vervangen van ruitenwissers is meestal een eenvoudige taak die je zelf kunt uitvoeren. Zorg er wel voor dat je de juiste maat en type ruitenwissers voor jouw auto kiest. Het is een kleine investering, maar wel eentje die de veiligheid van je autorit aanzienlijk kan verbeteren.