rugpijn nekpijn zitten verminderen
Health

Handige manieren om rug- en nekpijn te voorkomen bij veel zitten

We brengen allemaal veel tijd zittend door, of het nu op ons werk is of tijdens het binge-watchen van onze favoriete serie. Maar dit kan leiden tot vervelende rug- en nekpijn. Gelukkig zijn er manieren om deze pijn te voorkomen. Hier zijn vijf handige tips om je te helpen pijnvrij te blijven terwijl je veel zit.

1. Correcte houding is de basis

Het is belangrijk om goed te zitten om rug- en nekpijn te voorkomen. Zorg ervoor dat je rug tegen de stoelleuning rust en dat je voeten plat op de grond staan. Je moet dus niet met je benen over elkaar zitten. Als je lange uren achter elkaar zit, investeer dan in een ergonomische bureaustoel die je rug en nek ondersteunt.

2. Sta op en beweeg periodiek

Sta elke 30 minuten op en beweeg even. Stel bijvoorbeeld een timer in om jezelf eraan te herinneren om op te staan en een korte wandeling te maken. Meer bewegen in het dagelijks leven helpt om de spieren te rekken en de bloedcirculatie te verbeteren. Als je te lang zijn worden je spieren stijf en kan je klachten krijgen.

spierpijn werkplek

3. Pas je werkplek ergonomisch aan

Als je vanuit huis werkt, zorg er dan voor dat je werkplek goed is ingesteld. Plaats je monitor op ooghoogte en zorg ervoor dat je armen in een hoek van 90 graden rusten op je bureau. Dit helpt om spanning in je nek en schouders te verminderen. Ook kan je er voor kiezen om een staand bureau te nemen, zodat jij minder hoeft te zitten terwijl je aan het werk bent!

4. Versterk je core spieren

Een sterke core helpt rugklachten oplossen door de druk op je rug te verminderen. Regelmatige oefeningen zoals planks en sit-ups helpen om deze spieren te versterken en te onderhouden. Buikspieren zijn niet alleen mooi in de zomer, maar het toevoegen van deze oefeningen aan je routine helpt dus om rug- en nekpijn te voorkomen!

spierpijn veel zitten oplossen

5. Stretch regelmatig

Een andere manier om met stijve spieren om te gaan is om vaker te stretchen. Er zijn verschillende rekoefeningen die je kunt doen terwijl je zit, zoals het draaien van je nek en het strekken van je armen en benen. Ook is het helemaal geen gek idee om wat rekoefeningen toe te voegen aan jouw sportsessie.

stretchen minder spierpijn spierpijn zitten verminderen