gezondheidsnadelen rood vlees eten
Health

Dit gebeurt er met je lichaam als je te veel rood vlees eet

Wageningen University & Research heeft onlangs een rapport gepubliceerd waarin wordt voorgesteld de prijs van rood vlees te verhogen om de hoge zorgkosten te compenseren die komen kijken bij het eten van rood vlees. Maar wat zijn nu precies de gevolgen voor je gezondheid van te veel rood vlees eten? Wij zetten het voor je op een rijtje!

Wat zijn de nadelen van veel rood vlees eten?

Te veel rood vlees eten kan leiden tot problemen met de spijsvertering. Het eten van te veel vet en proteïne kan leiden tot een opgeblazen gevoel, winderigheid en constipatie. Bovendien kan rood vlees de darmen beschadigen en ontstekingen veroorzaken. Een teveel aan ijzer kan ook een probleem vormen, omdat het de opname van andere belangrijke mineralen en vitamines kan blokkeren.

Rood vlees eten kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken op de lange termijn. Zo verhoogt het de kans op diabetes type 2 en een beroerte. Het kan ook het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker, zoals darmkanker, vergroten. Dit komt doordat rood vlees stoffen bevat die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

gevolgen rauw vlees eten

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rood vlees eten?

Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid. Het is daarom niet nodig om helemaal te stoppen met het eten van vlees, maar het is wel verstandig om de hoeveelheid rood vlees te beperken. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees.

Vlees is een van de weinige voedingsmiddelen die vitamine B12 bevat, een essentiële voedingsstof voor een gezonde zenuwfunctie en de productie van rode bloedcellen. Bovendien is vlees een goede bron van ijzer, dat nodig is om zuurstof door ons lichaam te transporteren en onze cellen van energie te voorzien. Daarnaast zit er veel proteïne in vlees, wat goed is voor de spiergroei. Geschikte vleesvervangers om toch proteïne binnen te krijgen zijn eieren, noten, peulvruchten en vis.

gevolgen gezondheid rood vlees