Rolex Yacht-Master
Geld & Carrière

Rolex Yacht-Master: geschiedenis en achtergrond van dit legendarische horloge

Rolex is misschien wel het meest prestigieuze horlogemerk ter wereld. Een van de meest legendarische modellen is de Rolex Yacht-Master. Wat is eigenlijk de achtergrond van dit topklasse uurwerk? We zochten het voor je uit.

De band van Rolex met de zeilwereld

‘Het horloge van de open zee’ is de bijnaam die de makers dit kostbare uurwerk gaven. De achtergrond is dat Rolex zich al vanaf de jaren 50 met varen en met name de zeilwereld verbindt. Zoals je weet kan het er bij zeelzeilen ruig aan toe gaan. Vandaar de zeer hoge kwaliteitseisen en de functionaliteit die bij zeezeilen past: een hoge mate van robuustheid en waterdichtheid.

In 1958 tekende Rolex een eerste sponsorovereenkomst, met de New York Yacht Club. Dat was een inspiratiebron voor de oudste regatta ter wereld: de America’s Cup. Tegenwoordig sponsort Rolex nog altijd verschillende regatta’s en zeilraces wereldwijd. Daaronder bekende namen, zoals de Sydney Hobart Yacht Race en de Fastnet Race.

Rolex Yaght-Master

De vele uitvoeringen van de Rolex Yacht-Master

Rolex staat als merk bekend als luxueus en exclusief. Maar er is altijd baas boven baas. Binnen het Rolex-assortiment springt de Yacht-Master eruit; niet alleen qua luxe en exclusiviteit, maar ook de functionaliteit is zeer hoogwaardig.

De Yacht-Master is verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen. Zowel voor dames als voor heren zijn er modellen bijvoorbeeld. Ook qua materiaal kun je kiezen, uit bijvoorbeeld goud, platina en roestvrij staal.

Daarnaast zijn er enkele exclusieve topmodellen zoals de Oyster Perpetual Yacht-Master. Of de Yacht-Master Rolesor. Kenners weten dat Rolesor de standaard term voor de ‘two-tone’ horloges, oftewel half goud (18-karaats) en half staal.

Rolex Yaght-Master

De geschiedenis van de Rolex Yacht-Master

De eerste Yacht-Master kwam ongeveer dertig jaar geleden uit, in 1992. Toen als opvolger van de legendarische Rolex Submariner. Het uurwerk binnenin was aanvankelijk ook hetzelfde als dat van de Submariner. Er zijn overigens wel zeer zeldzame oudere prototypes van de Yacht-Master. Die zijn uitgebracht in 1969, maar nooit in productie gegaan.

In 2007 onthulde Rolex een nieuwe versie, de Yacht Master II. Het duurde nog tot 2010 voordat deze nieuwe versie op de markt kwam. De verschillen waren aanzienlijk. Ten eerste al in grootte: de Yacht-Master II kwam het een 44 mm kast. Van de eerste Yacht Master was de grootste kast 40 mm. Daarnaast is de Yacht-Master ook in 34 mm en in 29 mm (het damesmodel) verkrijgbaar.

Rolex Yaght-Master

Bijzonder kenmerken van de Yacht-Master

Een ander verschil tussen de Yacht-Master en de Yacht-Master II is dat de laatste een bezel heeft, met blauwe ceramische inleg. Een bezel is een draaibare ring rond het horlogeglas. De bezel werkt samen met het uurwerk. Door eraan te draaien kun je een terugtel mogelijkheid activeren, vanaf 10 minuten. Die wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de start van regatta wedstrijden.

Daarnaast is kenmerkend dat het horloge grote en makkelijke leesbare indices en brede wijzers heeft. Ideaal dus om ook tijdens een zware storm of andere weersomstandigheden, gemakkelijk het horloge af te lezen. De waterdichtheid tot een diepte van 100 meter draagt ook sterk bij aan de geschiktheid voor watersporten.