Geld & Carrière

Vermogen Rishi Sunak: migrantenzoon is rijkste premier in 200 jaar

Vermogen Rishi Sunak migrantenzoon is rijkste premier in 200 jaar 1
Foto: Instagram / rishisunakmp

Het Verenigd Koninkrijk is in veilige handen als de persoonlijke financiën bepalen hoe goed een land kan worden bestuurd. Dat komt omdat de nieuwe premier Rishi Sunak en zijn vrouw Akshata Murthy samen bijna een miljard pond waard zijn. Maar hoe heeft Sunak dit vermogen opgebouwd?

Welke bezittingen heeft Rushi Sunak?

Rushi en zijn vrouw hebben wereldwijd verschillende bezittingen. Zo bezitten ze vier huizen in verschillende landen. Een daarvan is een huis van vier verdiepingen in Kensington, en een ander op Old Brompton Road, beide in dure wijken in Londen. Daarnaast bezit Sunak een 19e-eeuws herenhuis dat op de monumentenlijst staat in Yorkshire, dat in het noorden van Engeland ligt.

Als dat nog niet genoeg was heeft Sunak ook nog een penthouse van 5,5 miljoen pond in Los Angeles. Al deze eigendommen samen zijn maar liefst 18,3 miljoen pond waard.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rishi Sunak (@rishisunakmp)

Rishi Sunak’s inkomsten en investeringen

Rishi was partner in twee hedgefondsen voordat hij de politiek inging. Deze waren succesvol en hielpen hem een aanzienlijk deel van zijn rijkdom op te bouwen. Als jongeman werkte de huidige premier begin jaren 2000 als analist voor Goldman Sachs.

Naar verluidt verdiende Rishi Sunak £151.649 toen hij kanselier was, omgerekend komt dat neer op bijna €176.000. Met dit enorme salaris was hij al het lid van het Lagerhuis is met het hoogste inkomen. Hier komt echter nog een schepje bovenop: de functie als premier geeft hem recht op een salaris van 164.080 pond per jaar, ongeveer €190.000! Geen verkeerde baan om centen mee binnen te harken dus!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rishi Sunak (@rishisunakmp)

Het vermogen van Akshata Murthy

Het grootste deel van de rijkdom van Rishi Sunak komt door familiefortuin van zijn vrouw Ashkata. De Britse premier is namelijk de schoonzoon van Naraya Murthy, een van de rijkste mannen in India. Dankzij zijn IT-dienstenbedrijf Infosys werd hij kort na de geboorte van Akshata miljardair. Akshata Murthy, de erfgename van dit fortuin, heeft ook een aandeel in het bedrijf van haar vader. Deze hebben in de loop der jaren miljoenen aan dividenden opgeleverd.

Daarnaast bezit de vrouw van Sunak een modelijn die haar tot een van de rijkste vrouwen ter wereld heeft gemaakt. Waar ze de tijd vandaan haalt weten we niet, maar de Murthy is ook nog eens directeur van een durfkapitaalbedrijf. Er zijn zelfs berichten dat de familie Murthy ook gezamenlijke ondernemingen heeft met Amazon in India ter waarde van ongeveer 900 miljoen pond.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rishi Sunak (@rishisunakmp)

Plaats op de Sunday Times Rich List

In de Sunday Times Rich List van de top 250 rijkste mensen en families in het Verenigd Koninkrijk kwamen Sunak en zijn vrouw op nummer 222 binnen. Dit was de eerste keer dat het echtpaar in de ranglijst werd genoemd. Bij navraag zei de krant dat de reden was dat pas onlangs was bevestigd dat mevrouw Murthy deels eigenaar is van het bedrijf van haar vader.

Sinds de start van de lijst in 1989 is Rishi Sunak de eerste actieve politicus die erin voorkomt. Kortom, de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk weet in ieder geval hoe je geld verdient. Wellicht dat deze kennis het Verenigd Koninkrijk uit de recessie kan helpen!