rijkste ter wereld 2022
Geld & Carrière

10 rijkste ter wereld verdubbelen kapitaal in pandemie

De 10 rijkste mannen ter wereld waren al bijna onvoorstelbaar rijk, het afgelopen jaar zijn ze nóg rijker geworden. Sterker nog, hun vermogen is in twee jaar tijd ruim verdubbeld! Bezaten de 10 rijkste multi-miljardairs ter wereld begin 2020 gezamenlijk zo’n 700 miljard dollar, op dit moment is dat ongeveer 1500 miljard dollar. Dit is de grootste vermogensstijging ooit gemeten. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?

Aandelen rijksten ter wereld zorgen voor groei

De rijkste mannen op deze planeet hebben dat geld natuurlijk niet allemaal gewoon op een spaarrekening staan of onder hun matras gestopt. Voor het overgrote deel zit hun kapitaal in aandelen.

Voor beleggingsgoeroe Warren Buffet (nummer 10 op de lijst van rijkste personen ter wereld) is dat zijn core business, maar ook de andere rijkaards in de top 10 bezitten enorme aandelenpakketten, voornamelijk in hun eigen bedrijven.

10 rijkste mannen ter wereld werden nog rijker 2

Waarde aandeel Tesla vertienvoudigd in twee jaar

Aandelen zitten wereldwijd al een tijdje in de lift, maar met de aandelenportefeuille van de rijksten der aarde ging het de afgelopen jaren nog beter. Zo kostte begin januari 2020 een aandeel Tesla minder dan honderd euro, nu schommelt het rond de duizend euro, een vertienvoudiging dus.

Goed nieuws voor Tesla oprichter en eigenaar Elon Musk, maar bij vrijwel de gehele top 10 van rijkste mannen ter wereld kwam het grootste deel van hun vermogensgroei door de stijging van de waarde van hun aandelen.

Vooral de software topmannen werden rijker

Vooral de softwarebedrijven deden het goed, waardoor de top 10 miljardairs Larry Allison met zijn Oracle-aandelen, Steve Ballmer en Bill Gates van Microsoft, Sergey Brin en Larry Page van Alphabet (moederbedrijf van o.a. Google) en natuurlijk Mark Zuckerberg van Meta (Facebook, WhatsApp, Instagram) nog veel rijker werden dan ze al waren.

rijkste ter wereld 2022

Het vermogen van Elon Musk groeide het meest

Elon Musk deed de afgelopen jaren goede zaken en is de onbetwiste nummer 1 van de top tien rijkste mensen ter wereld. Hij verkocht niet alleen meer Tesla’s, onder andere door een miljardendeal met autoverhuurder Hertz, maar zag ook de waarde van zijn eigen aandelen in Tesla flink stijgen.

Elon Musk is niet alleen de rijkste man op aarde, zijn vermogen groeide ook het hardst van alle miljardairs: hij begon 2021 met 156 miljard dollar, om te eindigen met 277 miljard. Een groei van maar liefst 121 miljard dollar dus.

Elon Musk bedrijven

Nederland telt 45 miljardairs

Niet alleen de top 10 werd rijker, ook de rijkaards onder de top 10 zagen hun vermogen groeien en er kwamen ook nieuwe rijken bij. Volgens een onderzoek van Oxfam kwamen er in totaal 565 miljardairs bij tijdens de pandemie jaren 2020 en 2021.

Nederland telde eind 2021 45 miljardairs. De top 10 van rijkste mensen wereldwijd bestaat geheel uit mannen, maar in Nederland wordt de lijst aangevoerd door een vrouw: het vermogen van Heineken-erfgename Charlene de Carvalho-Heineken bedraagt 13,5 miljard euro.

Rijk geworden door de pandemie

De nieuwe rijken werden lang niet allemaal rijk door de pandemie, maar een aantal wel. Zo zijn de topmannen van de farmaceutische bedrijven Moderna en BioNTech rijk(er) geworden dankzij de ontwikkelde vaccins.

Stéphane Bancel, de CEO van Moderna zou nu zo’n 4,3 miljard dollar waard zijn en Ugur Sahin, CEO en medeoprichter van BioNTech zo’n 4 miljard. Li Juanquan, de Chinese baas van Winner Medical, een bedrijf dat gezichtsmaskers produceert deed het ook zeker niet slecht: zijn kapitaal steeg naar ongeveer 7 miljard dollar.