Geld & Carrière

De financiële koningen: de 5 rijkste voetbalclubs ter wereld

rijkste voetbalclubs wereldwijd

Voetbal is misschien wel de populairste sport ter wereld. Niet gek dus dat de topclubs jaarlijks honderden miljoenen omzet maken door hun commerciële activiteiten. Maar wat zijn precies de clubs die het meest geld verdienen en hoe doen ze dat? In dit artikel nemen we een kijkje naar de rijkste voetbalclubs in de wereld, gebaseerd op hun omzet van het afgelopen seizoen.

Hoe verdienen voetbalclubs hun geld?

Voetbalclubs verdienen geld door televisierechten voor hun wedstrijden te verkopen. Dit is vooral belangrijk voor de grote Europese competities zoals de Britse Premier League, Spaanse La Liga, Duitse Bundesliga en Italiaanse Serie A. Wedstrijden vanuit de Premier League worden over de gehele wereld uitgezonden, niet gek dus dat de Premier League jaarlijks meer dan 10 miljard euro ontvangt voor de verkoop van televisierechten.

Ticketverkoop is een andere grote bron van inkomsten voor voetbalclubs. Clubs verdienen miljoenen door kaartjes aan hun fans te verkopen voor thuiswedstrijden. Deze fans willen maar al te graag een shirt dragen van hun favoriete club. Merchandising is dus een andere belangrijke inkomstenbron. Daarnaast verdienen clubs onder andere geld aan sponsordeals met bedrijven en door de verkoop van hun spelers.

De vijf rijkste voetbalclubs ter wereld

Het volgende lijstje, dat gemaakt is door Deloitte, is gebaseerd op de omzet tijdens het seizoen 2021-2022. In de top 10 staan maar liefst 6 clubs uit de Premier League!

5. Paris Saint-Germain – €654.2 miljoen

PSG is veruit de grootste club in Frankrijk. Met sterspelers als Lionel Messi, Neymar en Kylian Mbappé verkoopt de club bizar veel shirtjes. Daarnaast willen mensen maar al te graag de laatste paar seizoenen van de Argentijnse grootheid op TV zien, waardoor de inkomsten uit televisierechten niet mis zullen zijn!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Paris Saint-Germain (@psg)

4. Manchester United – €688.6 miljoen

Manchester United is qua fanbase de grootste club in Engeland. Buiten het eigen land doen de Red Devils het ook bijzonder goed onder de internationale fans. Door de vroegere succesjaren is United extreem populair geworden. Ondanks de mindere prestaties van de afgelopen jaren, staat de club van Erik Ten Hag en Wout Weghorst nog steeds in de top van de rijkste clubs ter wereld.

3. Liverpool – €701.7 miljoen

De club van Virgil van Dijk en Cody Gakpo gaat momenteel door een lastige periode. De club wist de afgelopen jaren zowel in de Premier League als de Champions League te presteren, wat bijdraagt aan hun omzet van meer dan 700 miljoen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Liverpool Football Club (@liverpoolfc)

2. Real Madrid – €713.8 miljoen

Real Madrid is de enige Spaanse club in de top 5 van de rijkste clubs. De Koninklijke weet rivaal FC Barcelona van Frenkie de Jong voor zich te houden als het om omzet gaat. Los Blancos boekte in het seizoen 2021-2022 een omzet van 713 miljoen euro!

1. Manchester City – €731 miljoen

Dit is de tweede club uit Manchester die op dit lijstje staat! Manchester City is de afgelopen jaren door buitenlandse investeringen uitgegroeid tot een absolute grootmacht in het voetbal. De Citizens wachten wel nog op hun eerste Champions League prijs, maar met topspits Erling Haaland als aanvalsleider lijkt dit slechts een kwestie van tijd te zijn. Ze hebben in ieder geval alvast het lijstje met rijkste clubs gewonnen!