
Dit is hoe de rijkste mensen ter wereld steeds rijker worden
We schreven eerder over de 10 rijkste mensen ter wereld en over de 10 rijkste Nederlanders. Bij deze en andere lijstjes van rijkaards is er altijd een opvallende overeenkomst te zien: de rijken worden steeds maar rijker. Zo verdubbelden de rijksten op aarde hun vermogen tijdens de corona pandemie. Hoe doen ze dat toch? We zetten voor je op een rij hoe de rijkste mensen ter wereld steeds rijker worden.
De rijkste mensen ter wereld maken geld met meer geld
Een belangrijke factor in de groei van het vermogen van de allerrijksten is de eeuwenoude waarheid is dat je met geld meer geld maakt. Anders gezegd, het is makkelijker van 1 miljard 2 miljard te maken dan van 0 naar 1 miljard te gaan. Dat zie je met name terug in de enorme hoeveelheden aandelen die superrijken hebben.
Elon Musk bijvoorbeeld, verkocht niet alleen meer Tesla’s, maar verdiende het meeste met de waardestijging van zijn eigen aandelen. Zijn vermogen groeide in een jaar van 156 miljard dollar naar 277 miljard. Een ander bekend voorbeeld is superbelegger Warren Buffett, zijn aandelenkapitaal was aan het begin van dit jaar zo’n 110 miljard dollar waard.
Tech sector blijft maar groeien
Een andere groeifactor is de Tech sector. Zowel in de top 10 van rijkste mensen ter wereld als die van Nederland zie je veel tech-ondernemers staan. Denk maar aan Bill Gates (Microsoft), Marc Zuckerberg (Facebook, Meta) en de Google founders Sergey Brin en Larry Page. In Nederland werden Pieter van der Does en Arnout Schuiff met hun betaaldienst Ayden miljardair. Net als tech ondernemer Adriaan Mol met MessageBird.
Techbedrijven maken producten waar we allemaal heel veel gebruik van maken. Denk maar aan het gigantische aanbod handige apps, die zo’n 15 jaar geleden simpelweg nog niet bestonden. Heb je eenmaal een voorsprong op je concurrenten, zoals Google dan bouw je die ook makkelijker uit. Softwarebedrijven kunnen ook met veel minder kosten opschalen dan traditionele productiebedrijven, bijvoorbeeld een autofabrikant. Elon Musk is in dit opzicht dubbel interessant, omdat zijn bedrijf fysieke producten maakt, elektrische auto’s, maar hij investeert ook in cryptomunten en doet aan speculatie met aandelen.
Exporteren naar emerging markets
Wat de rijken der aarde ook goed doen is succesvol exporteren naar opkomende markten, in vakjargon de emerging markets. Landen zoals China en India maken al jaren een sterke economische groei door en een aantal rijke ondernemers sprong daar succesvol op in.
Voorbeelden daarvan zijn Bernard Arnault, de eigenaar van modemerk Louis Vuitton. Hij is met zijn multinational zeer succesvol in het exporteren van luxe producten naar China en India, maar ook naar andere opkomende markten. Hij vergroot continu zijn afzetgebied. Datzelfde geldt voor Charlene de Carvalho-Heineken, grootaandeelhouder en directeur van Heineken. Het bedrijf maakte een stevige groei met exporteren van bier naar China.
Hierbij speelt ook mee dat een bedrijf dat al groot is, makkelijker kan uitbreiden. Ze hebben al distributie centra, datacentra et cetera. Start je als nieuw bedrijf, of heb je een klein bedrijf dan moet je dat allemaal nog opbouwen.
Economische crisis als groeikans
Corona, inflatie, de Oekraïne oorlog: je zou er moedeloos van worden. Voor de rijken ligt dat anders. Terwijl de prijzen stijgen zoeken zij juist naar de koopjes. Staan er bedrijven op opvallen die ze voor een zacht prijsje kunnen overnemen? Welke aandelen zijn gedaald, waarvan je mag verwachten dat ze na de crisis weer gaan stijgen?
Niet voor niets is de bekendste quote van de beste belegger en investeerder van onze tijd Warren Buffett: wees bang wanneer anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig wanneer anderen bang zijn.
Financieel rijk worden begint bij de juiste mindset en routines
Aan de basis van het succes van de meeste miljardairs staat hun mindset, naast talent, intelligentie, doorzettingsvermogen en een beetje geluk natuurlijk. Wat je van de miljardair-mindset kunt leren lees je in ons artikel over de zeven gewoontes die jou rijk maken.