Geld & Carrière

Dit zijn de 5 rijkste landen ter wereld in 2023

rijkste-landen-ter-wereld-2023
Afbeelding: Freepik

De welvaart op de wereld is niet gelijkmatig verdeeld en zo zijn er straatarme en steenrijke landen. Landen stijgen of dalen op de welvaartsladder, maar wat zijn op dit moment de rijkste landen ter wereld? Je denkt al snel aan één van de oliestaten, maar niets is minder waar. Het is een land die wij in ieder geval niet op die plek verwacht hadden. Hoe bereken je dit eigenlijk? We zochten het voor je uit: dit zijn de rijkste landen ter wereld in 2023 op basis van BBP per hoofd van de bevolking.

Hoe bereken je hoe rijk een land is?

Hoe rijk een land is, kun je op verschillende manieren berekenen. De meest gebruikte manier is het BBP per hoofd van de bevolking. BBP staat voor bruto binnenlands product en dat is simpel gezegd de waarde van alle goederen en diensten die een land produceert bij elkaar opgeteld. Als je dit cijfer vervolgens deelt door het aantal inwoners van een land, krijg je een idee van hoe rijk of arm een land is.

In dit artikel lijsten we de top 5 rijkste landen ter wereld voor je uit, gebaseerd op het BBP per hoofd van de bevolking, zoals geschat door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De bedragen geven we weer in dollars. Check voor een uitgebreidere definitie van het BBP de uitleg van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

5. Macao – $ 89.565

Macao is eigenlijk geen onafhankelijke staat, maar een speciale bestuurlijke regio die onder China valt. De rijkdom van Macao komt voornamelijk voort uit zijn meer dan 40 casino’s, waardoor het een van de grootste reisbestemmingen ter wereld is. Macao kende door reisrestricties en lockdowns tijden de Covid-19-crisis een enorme terugval maar vond daarna snel de weg naar economisch herstel.

rijkste landen ter wereld 2023

4. Qatar – $ 124.833

De economie van Qatar profiteert voor een groot deel van de reserves aan natuurlijke hulpbronnen. Zo zijn de olie- en aardgasreserves van Qatar aanzienlijk groot in vergelijking met zijn bevolking, wat bijdraagt aan de hoge plaats op de ranglijst onder de rijkste landen. Sinds ongeveer 2010 zet het land groot in op het organiseren van sportevenementen, zoals het WK Voetbal in 2022.

3. Singapore – $ 133.895

Singapore is een van ’s werelds grootste centra voor bedrijven en handelscentra. Het land heeft veel vermogende individuen onder zijn bevolking. De economie heeft de afgelopen jaren enkele opeenvolgende klappen gehad, eerst met de pandemie en vervolgens met de haperende Chinese economie. China is namelijk een cruciale handelspartner, vooral voor de maakindustrie die 21,6 procent van het totale BBP in Singapore uitmaakt.

2. Luxemburg – $ 142.490

Luxemburg staat bekend om het gebruik van rijkdom om betere levensstandaarden, gezondheidszorg en onderwijs voor de algemene bevolking te garanderen. Bovendien is het land een van de grootste toeristische bestemmingen ter wereld, met idyllische kastelen, overvloedige groen en schilderachtige grachten. Maar wat het gemiddelde in Luxemburg vooral zo hoog maakt is het grote aantal banken en andere financiële instellingen in het land. Dat zorgt voor veel goedbetaalde banen.

rijkste landen ter wereld 2023

1. Ierland – $ 145.196

Voor velen misschien een verrassing, maar op basis van het BBP per hoofd van de bevolking is toch echt Ierland momenteel het rijkste land ter wereld. Hoe kregen de Ieren dit voor elkaar? Na de grote financiële crisis van 2008 heeft Ierland veel inspanningen geleverd om zijn bankwezen te hervormen, te bezuinigingen op de lonen in de publieke sector en andere maatregelen om de economie te brengen waar ze nu is.

Bovendien is Ierland een van de grootste belastingparadijzen ter wereld, met multinationale bedrijven (zoals Apple, Google en Microsoft) die in de afgelopen jaren meer dan 50 procent aan de Ierse economie hebben toegevoegd.

Op welke plek staat Nederland in lijst met rijkste landen?

Nederland ben je niet in de top 5 van rijkste landen ter wereld tegengekomen, maar ons land doet het toch nog altijd redelijk goed en vind je terug op een keurige 15de plaats met een GDP van $ 72.976. Op de laatste plaats van de ranglijst (193ste) staat overigens Zuid-Soedan met een BBP per hoofd van de bevolking van $ 515,75.