Tech

Rijbewijs nodig voor je elektrische fiets: binnenkort in Nederland?

rijbewijs-elektrische-fiets
Foto: Freepik

Het aantal ongelukken waarbij een elektrische fiets is betrokken neemt toe. Daardoor komt er steeds meer discussie of we een rijbewijs voor  elektrische fietsen moeten invoeren. In de Amerikaanse staat Californië zijn ze klaar met elektrische fietsers die zich niet aan de regels houden. Daar staat als eerste plek ter wereld een invoering van een rijbewijs voor de elektrische fiets op de agenda. Hoe staat het ervoor in Nederland?

Elektrische fietsen, wereldwijd een groeiende trend

Elektrische fietsen zijn de laatste jaren enorm populair geworden, en niet alleen onder ouderen. Mensen van alle leeftijden gebruiken ze voor verschillende doeleinden, van recreatie tot woon-werkverkeer. Ze zijn een ideaal alternatief geworden om zich efficiënt en milieuvriendelijk te verplaatsen.

In Californië heeft problematisch gedrag op de e-bike echter een alarmerend niveau bereikt. Het gaat vooral om jongeren die elektrische fietsen gebruiken zonder zich aan de regels te houden.

rijbewijs elektrische fiets

Rijbewijs voor elektrische fietsen

Om de verkeersveiligheid te bevorderen, heeft Californië een wetsvoorstel opgesteld om een rijbewijs voor elektrische fietsen in te voeren. Dit voorstel vereist dat iedereen die een elektrische fiets wil besturen, eerst een rijbewijs moet behalen.

Het verkrijgen van het rijbewijs zal plaatsvinden na het succesvol afleggen van een examen en het tonen van een geldig identiteitsbewijs. Voor kinderen onder de twaalf jaar wordt het helemaal verboden om een e-bike te besturen.

Verkeerstraining voor e-bike rijders

Het wetsvoorstel omvat ook een speciaal trainingsprogramma voor elektrische fietsen, ontwikkeld in samenwerking met verschillende lokale organisaties. Dit trainingsprogramma zal degenen die het rijbewijs willen behalen specifieke trainingen geven in verkeersregels en rijvaardigheid. Dit moet ervoor zorgen dat ze goed voorbereid zijn op het examen én veilig kunnen deelnemen aan het verkeer.

rijbewijs elektrische fiets

Nederlandse situatie onder de loep

In Nederland bestaat momenteel nog geen rijbewijs vereiste voor elektrische fietsen die een maximale snelheid van 25 kilometer per uur hebben. Voor speed pedelecs, die een hogere snelheid kunnen bereiken, is een bromfietscertificaat vereist. Dit certificaat wordt echter automatisch verkregen als men al een autorijbewijs heeft. Het is goed denkbaar dat ook hier een rijbewijs voor elektrische fietsen op de agenda komt.

Toename van ongelukken in Nederland

In Nederland neemt het aantal ongelukken met e-bikes toe. Het straatbeeld is veranderd door de groeiende populariteit van e-bikes in verschillende soorten en maten. Een rijbewijs invoeren staat nog niet op de agenda. Er wordt wel gedacht aan een bewustwordingscampagne, om bijvoorbeeld fietsers bewust te maken hoe snel ze rijden en hoe ze zich veilig kunnen gedragen in het verkeer.