Media

Racefans kunnen de ‘Shoey’ thuis doen met wijnkaraf van Ricciardo

Ricciardo shoey

De Australische Formule-1 coureur Daniel Ricciardo kennen we als de coureur die champagne uit zijn bezwete raceschoen drinkt als hij een podiumplaats weet te bemachtigen. Nu heeft de goedlachse Ricciardo een wijnkaraf op de markt gebracht waarmee racefans zelf een ‘shoey’ thuis kunnen doen. Je moet er echter wel flink wat centen voor neertellen.

De Shoey is een eeuwenoud ritueel

De ‘Shoey’ (drinken uit een schoen) heeft een verleden. In het begin van de twintigste eeuw werd er champagne uit de slippers van vrouwen gedronken om decadentie en verfijning te vertonen. Dit gebeurde voor het eerst in 1902, in de Everleigh Club, een high-class bordeel in Chicago. Daar dronk een lid van de entourage van prins Hendrik van Pruisen champagne uit de gevallen schoen van een prostituee.

Dit ritueel werd over de hele wereld, en om verschillende redenen, uitgevoerd. Op het circuit was het MotoGP racer Jack Miller die in 2016 uit zijn schoen dronk, daarna zette Formule-1 coureur Daniel Ricciardo de traditie voort als hij een overwinning behaalde, wat hij tot op de dag van vandaag nog doet. Inmiddels staat de Australische coureur erom bekend dat hij champagne uit zijn schoen drinkt na een overwinning.

Daniel Ricciardo’s Shoey

De Formule 1 coureur bracht vorig jaar in samenwerking met St Hugo Wines een eigen wijn op de markt. De tweede reeks van zijn DR3-wijn heeft de McLaren racer uitgebracht in een geniale decanter. Een glazen karaf in de vorm van zijn raceschoen. Deze ludieke vorm van decanteren (wijn overschenken in een glazen karaf om de droesem te scheiden van de wijn) is typerend voor de vrolijke Australiër.

Als je een exemplaar wilt bemachtigen dan moet je wel diep in de buidel tasten. Voor $700 ben jij de eigenaar van deze glazen karaf. Je krijgt er dan wel een echtheidscertificaat bij, en een brief van Daniel Ricciardo zelf. Er is een beperkte oplage beschikbaar, dus voor Formule-1 fans is dit een echte collectors item. Daarnaast brengt de coureur twee nieuwe rode wijnen op de markt. Hij presenteert ze in het onderstaande filmpje.