Dit rendement levert investeren in goud jaarlijks op

Heb jij een aardig bedrag bij elkaar gespaard, en ben je op zoek naar een nieuwe investering? Overweeg dan eens om te investeren in goud. Dit bijzondere edelmetaal is namelijk niet alleen mooi om te zien, maar ook een slimme manier om je vermogen te laten groeien. Maar waarom is dat zo, en wat kun je eigenlijk verwachten qua winst? We zochten voor je uit wat investeren in goud kan opleveren.
Waarom investeren in goud?
Goud is door de eeuwen heen altijd al iets bijzonders geweest. Niet alleen om de mooie glinstering, maar ook omdat het een zeldzaam en duurzaam materiaal is. Het is makkelijk te bewerken en blijft er altijd goed uitzien. Die waardering voor deze bijzondere metaalsoort heeft ervoor gezorgd dat mensen het door de eeuwen heen zijn gaan zien als iets waardevols om in te investeren.
Wist je dat een van de belangrijke redenen waarom mensen goud kopen, is om zichzelf te beschermen tegen prijsstijgingen? Als de prijzen om je heen stijgen, kan het zijn dat je geld relatief minder waard wordt. Goud behoudt echter vaak zijn waarde, zelfs als andere zaken in prijs stijgen. Het kan op financieel gebied als een soort reddingsboei dienen, als het economisch minder goed gaat.
Hoeveel kan goud je opleveren?
Beleg je al, bijvoorbeeld in aandelen of onroerend goed? Dan kan goud kan een goede aanvulling op je inkomsten uit beleggingen zijn. Met bijvoorbeeld een mix van aandelen en goud en andere edelmetalen, kun je vaak al beter bestand zijn tegen financiële schommelingen. Soms stijgt goud bijvoorbeeld, als de aandelenmarkt het moeilijk heeft. Maar let op, hoeveel het edelmetaal je nu precies oplevert, is afhankelijk van een aantal zaken:
- Prijsfluctuaties: De prijs van goud kan behoorlijk schommelen. Soms gaat het omhoog, soms omlaag. Dat betekent dat je winst kunt maken, maar ook verlies kunt lijden, afhankelijk van wanneer je koopt en verkoopt. Het is echter niet zo fluctuerend als de cryptowereld.
- Lange termijn: historisch gezien, dus over zeer lange periodes, heeft goud zijn waarde behouden en regelmatig winst opgeleverd. Garanties heb je natuurlijk nooit, maar als je van plan bent om het een tijdje te houden, kan het je geld meer waard maken.
- Geen rente of dividend: goud bied je geen rente of dividend, zoals andere investeringen dat doen. Je verdient simpelweg geld als de prijs stijgt en het dan meer waar wordt dan wat jij ervoor betaald hebt.
- Kosten: Het kan ook wat kosten om goud veilig op te slaan en te verzekeren, dus dat is iets om in gedachten te houden.
Wat kost goud?
Zoals we net bespraken fluctueert de prijs van goud en hangt het af van diverse factoren. Net als bij veel andere investeringen, wordt de prijs van goud vooral beïnvloed door de verhouding tussen vraag en aanbod. Als veel mensen goud willen kopen (vraag), stijgt de prijs. Als er te veel goud beschikbaar is en niet veel mensen het willen kopen (aanbod), daalt de prijs.
Ook wereldoorlogen, economische zorgen, of politieke onrust kunnen mensen bang maken. Dan willen ze goud kopen omdat het als veilig wordt beschouwd. Dat kan de prijs opdrijven. De prijs van goud verandert elke dag een beetje. Zo staat de prijs voor 14 karaat goud op 17 oktober 2023 op €34,13 per gram, en voor 18-karaats goud op €43,87 per gram.
Voorbeelden van rendement van goud
Maar over welke cijfers en bedragen hebben we het nu concreet? Goud had vanaf 2001 een gemiddeld jaarrendement van +9,0%. Met andere woorden: schaf je op 1 januari 2024 voor 1000 euro aan goud aan, dan heb je één jaar later zo’n 1090 euro. Een andere ‘gouden’ periode waren de jaren van 1969 tot en met 1979. In die jaren nam de waarde met 183% toe als je op 1 januari 1969 goud had gekocht en voor 10 jaar vastgehouden.
Wat mogen we de komende tijd verwachten? Dat is natuurlijk koffiedik kijken, maar de Amerikaanse bank JP Morgan verwacht recordhoogtes. De bank denkt aan $ 2.175 per ounce (Amerikaanse maat, iets meer dan 28 gram) goud eind volgend jaar, de koers is nu (17 oktober 2023) $ 1.924 voor een ounce.
Investeren in goud in de moderne wereld
Naast de historische aantrekkingskracht van goud als een waardevolle investering, heeft de moderne wereld nieuwe manieren gecreëerd om van dit edelmetaal te profiteren. Denk aan digitale goudplatforms, waar je eenvoudig goud kunt kopen en verkopen zonder fysieke bezittingen te hoeven bewaren.
En laten we niet vergeten dat goud een belangrijke rol speelt in de technologische industrie, van smartphones tot ruimtevaarttechnologie. Dit betekent dat de vraag naar goud in de toekomst waarschijnlijk hoog zal blijven, wat kan bijdragen aan de aantrekkelijkheid van goud als een investering die voor meer glans kan zorgen in je sieradendoos en in je portemonnee.