Geld & Carrière

Zo werd Remon Vos de op één na rijkste Nederlander

Zo werd Remon Vos de op een na rijkste Nederlander

De 51-jarige Remon Vos is met een geschat vermogen van maar liefst 5,7 miljard euro de op één na rijkste Nederlander. Zijn indrukwekkende vermogen kwam niet uit een erfenis of loterijwinst, maar verdiende hij vanaf de eerste euro helemaal zelf. Wie is selfmade miljardair Remon Vos en hij werd hij zo rijk?

Nederlandse miljardair buiten de schijnwerpers

We schreven onlangs over de 10 rijkste Nederlanders. Nummer 1, Heineken-erfgename Charlene de Carvalo-Heineken (geschat vermogen 13,5 miljard euro) treedt niet graag in de publiciteit, maar heeft wel veel naamsbekendheid. Dat geldt voor Remon Vos wat minder, tot twee jaar geleden kende zelfs alleen de goed ingewijden in het Nederlandse zakenleven hem. Er is bijvoorbeeld nog steeds geen Wikipedia-pagina over Vos. Een belangrijke reden voor zijn relatieve onbekendheid is dat hij zijn fortuin grotendeels in het buitenland opbouwde. Hij woont en werkt namelijk  al sinds 1995 in Tsjechië.

Topman Central Trade Park

Remon Vos is de topman van het bedrijf CTP (Central Trade Park). Het bedrijf investeert met name in zogenoemd logistiek vastgoed: bedrijfsterreinen, distributiecentra en dergelijke. Zo’n twee jaar geleden dook Remon Vos voor het eerst op in de befaamde Quote 500: zijn vermogen was toen nog ‘maar’ anderhalf miljard. De beursgang van CTP in 2021 droeg bij aan een forse stijging van zijn privévermogen. Vos woont al meer dan 20 jaar in Tsjechië, op een landgoed van 10 hectare. Hij bezit daarnaast nog meer vastgoed, luxe auto’s en een Gulfstream privéjet.

De eenvoudige afkomst van Remon Vos

Remon Vos werd geboren in 1970 in Stadskanaal en komt bepaald niet uit een rijke familie. Het was zelfs vaak krap in huize Vos en om zelf geld te verdienen ging de jonge Remon al vroeg aan het werk. Hij begon met simpele baantjes, zoals in de schoonmaak en de vleesverwerking. Zijn eenvoudige afkomst motiveerde hem sterk om veel geld te verdienen. Na een tijdje merkt hij dat  hij met ondernemen veel meer geld kan verdienen dan met werken in loondienst.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Milan Jaros (@milan_jaros_)

Harde werker

Naast zijn talent voor ondernemen is er nog iets dat Remon Vos typeert: hij staat bekend als harde werker. Zijn werkdag begint meestal om 7 uur, tot middernacht doorwerken is voor Vos niet ongebruikelijk. In een interview met het Financieel Dagblad zei hij ooit, toen minder werken en een goede werk-privé balans ter sprake kwam: ‘Dan zeg ik altijd: dan moet je niet bij CTP zijn’.

Eerste stappen in Tsjechië

Begin jaren negentig, het ijzeren gordijn is net gevallen, belandt Vos in Tsjechië. Hij werkt dan samen met een oudere en meer ervaren ondernemer, Johan Brakema. In eerste instantie bemiddelen Brakema en Vos voor ondernemers die in Tsjechië willen investeren. Een land dat op dat moment nog vrijwel onbekend terrein is voor Nederlandse ondernemers.

Top 5 in logistiek vastgoed

Vos blijkt al snel vaardig in het vinden van locaties voor projecten. CTP wordt opgericht in 1998, Brakema stapt al vrij snel uit CTP. Vos staat er alleen voor, maar dat gaat hem goed af, het bedrijf groeit als kool. Inmiddels is CTP allang niet meer alleen in Tsjechië actief, maar in meerdere Europese landen. Het bedrijf behoort nu tot de top 5 van Europa op het gebied van logistiek vastgoed.

Verder groeien

De cijfers van CTP zijn indrukwekkend.  Het investeerde in 2021 €300 miljoen in Nederland, €200 miljoen in Polen en kondigde €800 miljoen investeringen in nieuwe markt Duitsland aan. De ambitie van CTP is om in 2023 een portfolio aan bedrijfslocaties te kunnen bieden van 10 miljoen vierkante meter.