Life

Deze 4 relatietips van Jordan Peterson geven relaties een grotere kans op slagen

relatietips jordan peterson relaties

Elke relatie kent stormen, maar die waaien niet zomaar over. Ruzies en meningsverschillen zullen moeten worden uitgepraat, maar wat als jullie elkaar niet begrijpen? Als het aan klinisch psycholoog Jordan Peterson legt zouden alle (getrouwde) stellen zich moeten houden aan bepaalde principes, want die principes vormen de basis voor een gelukkige en stabiele relatie. Wij doken even in deze interessante materie.

Jordan Peterson

Jordan Peterson is een klinisch psycholoog, schrijver, cultuurcriticus en hoogleraar aan de Universiteit van Toronto. De 60-jarige psycholoog is niet onomstreden. Hij heeft conservatieve opvattingen over culturele en politieke kwesties die hij deelt via zijn boeken en social media. Door zijn opvattingen is hij een bekend figuur geworden die door veel mensen zowel bekritiseerd als gerespecteerd wordt.

De hoogleraar heeft ook zijn opvattingen over relaties. Hij is van mening dat je volgens een aantal principes moet leven als je wilt dat je relatie slaagt. Hij geeft lezingen, en trainingen die gericht zijn op dit onderwerp.
Peterson stelt dat je met vier principes de sleutel tot een gelukkige relatie in handen hebt. We hebben deze principes hieronder op een rijtje gezet. Als die principes niet werken dan hebben we ook nog 7 suggesties om je relatie spannend te houden.

1. Blijf daten met je partner

Het is belangrijk dat je blijft daten met je partner, ook al zijn jullie al jaren bij elkaar. Plan regelmatig avonden in waarop jullie er samen even uit gaan. Dat kan een restaurantje zijn, of een weekendje weg, maar quality-time met je partner is erg belangrijk. Als jullie dit niet doen, dan raken jullie steeds verder van elkaar verwijderd, met alle gevolgen van dien. Zodra de klik verdwijnt is het al snel einde oefening.

2. Zorg voor balans in je relatie

Psychologen hebben onderzocht wat de perfecte balans is in de communicatie tussen mensen. Dit geldt voor elke relatie, maar wij hebben het in dit geval over een liefdesrelatie. De perfecte balans is de 5:1 interactie. Tegenover 1 negatieve interactie moeten 5 positieve interacties staan, anders is je relatie gedoemd te mislukken. Te weinig tegengas is ook niet goed, het draait dus om balans. Dit onderzoek is in 2000 gepubliceerd in een wetenschapsblad.

relatietips balans

3. Leer hoe je moet luisteren

En daarmee bedoelen we dus echt luisteren, en niet aanhoren. Probeer jezelf te verplaatsen in je partner, en luister naar wat diegene te zeggen heeft. Als je oprechte aandacht toont in de boodschap die je partner over wilt brengen dan kan er worden gecommuniceerd. Jordan Peterson is ook van mening dat communicatie essentieel is voor het laten slagen van je relatie. Wij hebben dit al eerder behandeld in onze tips over het hebben van een open relatie.

4. Kleineer je partner niet

De eigenwaarde van je partner omlaag trekken is funest voor je relatie. Vooral als je dit publiekelijk doet dan is dit zeer kwetsend. Als je je partner in het bijzijn van anderen denigrerend behandeld, dan spreek je een vloek over je relatie uit. Als je jezelf betrapt op dit gedrag dan ben jij degene die naar een psycholoog moet, want dan is er iets goed mis. Wederzijds respect is zeer belangrijk.

relatietips kleineren