Health

3 redenen waarom je spieren niet snel genoeg groeien

redenen trage spiergroei

Niets is meer frustrerend dan hard werken in de sportschool, maar toch bijna geen spiergroei zien. In plaats van de handdoek in de ring te gooien, zou het zomaar kunnen zijn dat jouw spieren gaan groeien als je de volgende drie dingen in je leven veranderd. Maar wat zijn eigenlijk de drie meest veelvoorkomende redenen waarom je spieren niet snel genoeg groeien?

1. Te weinig calorieën

Het eten van te weinig calorieën is een van de grootste valkuilen voor spiergroei. Spieren hebben energie nodig om te groeien en te herstellen, en als je niet genoeg calorieën binnenkrijgt, zal je lichaam geen energie hebben om spieren te bouwen.

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid calorieën binnen te krijgen, zodat jouw lichaam kan zorgen dat je spieren zullen groeien. Je spieren groeien het snelst wanneer jij meer calorieën binnenkrijgt dan dat je calorieën verbrandt. Je wilt ook niet te veel calorieën binnenkrijgen, anders krijg je namelijk overbodig veel vet! Als je ongeveer 300 calorieën per dag extra per dag binnen krijgt dan dat je verbrandt, zul je zien dat je spieren zullen groeien zonder dat je veel extra vet krijgt.

voldoende calorieën spiergroei

2. Te weinig proteïne

Proteïne is de bouwsteen van spieren en helpt bij het repareren en bouwen van spieren na een training. Een tekort aan proteïne kan leiden tot een afname van spiermassa en een tragere spierherstel. Het is daarom belangrijk om voldoende proteïne binnen te krijgen om je spieren te helpen groeien en herstellen.

Het wordt aanbevolen om ongeveer 2 gram proteïne per kilogram lichaamsgewicht per dag te consumeren als je veel bezig bent in de sportschool. Dit kan worden bereikt door het eten van eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, bonen en noten. Een proteïne shake na een training kan ook helpen bij het binnenkrijgen van voldoende eiwitten.

voldoende eiwitten spiergroei

3. Te weinig slaap

Slaap is net zo belangrijk als eten en trainen als het gaat om spiergroei. Tijdens de slaap produceert het lichaam groeihormonen zoals testosteron, die de groei van spieren bevorderen. Te weinig slaap kan leiden tot verminderde groeihormonen, waardoor spiergroei vertraagt. Het is daarom belangrijk om voldoende slaap te krijgen, probeer dus minstens 7-8 uur per nacht te slapen.

Bovendien kan te weinig slaap ook leiden tot vermoeidheid, waardoor jij minder hard kan gaan in de sportschool. Daarnaast is de kwaliteit van je slaap ook belangrijk. Probeer daarom een consistente slaaproutine te ontwikkelen en sociale media te vermijden voor het slapen gaan.

trage spiergroei redenen