Health

7 redenen waarom een kat goed is voor je gezondheid

redenen kat goed gezondheid

Huisdieren zijn de allerliefste en leukste maatjes. Ze zijn schattig en ze klagen nooit. Eerder vertelden wij jullie al de positieve invloed die een hond kan hebben op je gezondheid. Dit keer bespreken wij waarom een kat goed is voor de gezondheid. Ze zijn veel meer dan schattig! Dit zijn 7 redenen waarom een kat goed is voor je gezondheid.

1. Een kat voor je hart

Say what? Het is bewezen. Een kat is goed voor je hart. Uit onderzoek van de Universiteit van Minnesota blijkt dat mensen met een kat tot wel 30% minder kans hebben op een hartaanval. Een soortgelijke studie (2009) liet ziet dat mensen die een kat als huisdier hebben vaak minder risico lopen om te overlijden aan hart-en vaatziekten. Als je nog een reden zocht om een kat te adopteren, is dit een hele mooie reden om nu naar het asiel te gaan.
kat goed gezondheid hart

2. Minder stress

Net zoals een hond zorgt een kat voor minder stress! Hoe dat komt? Je hebt elke dag een maatje waarmee je kan knuffelen. Deze schattige viervoeters zorgen ervoor dat je vrolijker en relaxter bent. Lange werkdag gehad? Wanneer jij je lieve kat weer ziet voel je je gelijk beter. Een kat zorgt dus voor minder stress in het dagelijkse leven.

3. Je bent minder eenzaam

Klinkt ook wel logisch, want er is nu altijd iemand thuis! Uit onderzoek van de Universiteit van Miami kwam een wel heel verrassende ontdekking. Wist je dat de aandacht van een kat dezelfde (sociale) behoeftes vervult als een avondje bankhangen met een vriend of vriendin? Als we heel eerlijk zijn is het soms ook wel fijn om de knuffels te ontvangen in vrede. Zonder dat iemand de oren van het hoofd kletst.

4. Een kat helpt tegen depressies

Jawel! En het is ook nog eens bewezen. Uit onderzoek onder 600 mensen (waarbij 300 mensen last hebben van psychische problemen) blijkt dat 87% van de mensen het gevoel hadden dat een kat een positieve invloed heeft op hun humeur.

Daarbij zorgt een kat zorgt daarbij ook voor routine. Maar liefst 76% van de ondervraagden ervaarde dat het makkelijker was om de dagelijkse routine vast te houden door hun kat of hond.

5. Katten maken je gelukkiger

Facts only. Uit onderzoek van Robin Maria Valeri voor Society & Animals in 2015 blijkt dat zowel honden als kattenbezitters meer lachen. Het resultaat is gebaseerd op een enquête waarbij vier groepen moesten bijhouden hoe vaak ze op een dag moesten lachen.

Groep 1 bestond uit hondenbezitters, groep 2 bestond uit kattenbezitters en groep 3 bestond uit mensen zonder huisdier. Het resultaat? Honden en kattenbezitters moesten vaker lachen dan mensen zonder huisdier!

6. Je hebt minder verdriet (en angst)

Wanneer mensen zich verdrietig voelen, kijken ze vaak naar grappige katten (of honden) filmpjes. Dat werkt! Volgens onderzoeker Jessica Myrick heeft een kat of hond een positieve invloed op je emoties. Zo voelen mensen met een kat of hond hoop, tevredenheid en geluk in het bijzijn van hun lieve viervoeter. Last van paniek? Een huisdier kan je daarin zeker helpen.

7. Een kat is zelfstandig

Terwijl een hond heel aanhankelijk is, is een kat juist heel zelfstandig. Nee, je kat gaat niet eten en drinken voor zichzelf klaarmaken. Maar een kat kan prima een dag of twee alleen thuis zijn. Terwijl een hond maximaal 5-6 uur alleen thuis mag blijven.

Als er genoeg eten en drinken is en er een luikje is om naar buiten te gaan, dan hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken. Een kat is dus een heel makkelijk, lief en schattig beestje!