Ralph Sonneberg Luxaflex Hunter Douglas
Foto: Hunter Douglas Group
Geld & Carrière

Mysterieuze Luxaflexkoning Ralph Sonnenberg is de op één na rijkste Nederlander

Hij steeg dit jaar van 5 naar 2 op de lijst van rijkste Nederlanders, maar vrijwel niemand kent hem echt. Van de 88-jarige Ralph Sonnenberg zijn zelfs nauwelijks foto’s online te vinden. Wie is deze mysterieuze miljardair en hoe werd hij zo rijk?

Wie is Ralph Sonnenberg

Ralph Sonnenberg werd geboren in mei 1934. Hij studeerde aan het prestigieuze Williams College in de Verenigde Staten in de jaren 50. Sonnenberg is van Duits-Joodse afkomst. Zijn vader ontvluchtte begin jaren dertig het Duitse naziregime en vestigde zich in Nederland.

Zijn privéleven schermt Sonnenberg zoveel mogelijk af. We weten niet veel meer dan dat hij getrouwd is, tegenwoordig in Meggen, Zwitserland woont en drie kinderen heeft. Zijn zonen Marko en David werken allebei bij Hunter Douglas. David Sonnenberg als Executive Chairman en Martin Sonnenberg als Senior Advisor.

Ralph Sonnenberg geeft nooit interviews en er zijn bijzonder weinig foto’s van hem online te vinden. De foto hieronder komt van Hunter Douglas en is uit 2004, Ralph Sonnenberg staat in het midden.

Ralph Sonneberg Luxaflex Hunter Douglas

Het Hunter Douglas concern

De familienaam Sonnenberg is onlosmakelijk verbonden met het bedrijf Hunter Douglas. De voorloper van Hunter Douglas startte in 1919 in Duitsland. Na de vlucht van de familie voor de nazi’s zetten zij het bedrijf opnieuw op in Nederland. In 1933 maakte het een nieuwe start in Rotterdam. Na de tweede wereldoorlog kwam er een grote doorbraak. Het bedrijf ontwikkelde aluminium jaloezieën, die onder de merknaam Luxaflex een wereldwijd succes werden.

Het overgrote deel van Sonnenbergs vermogen komt uit de 75% aandelen die hij had in familiebedrijf Hunter Douglas. Begin dit jaar verkocht hij het grootste deel van de aandelen aan investeringsmaatschappij 3G Capital. Ralph Sonnenberg stond toen bijna precies 50 jaar aan de leiding van het bedrijf. Vader Sonnenberg was voor 80% eigenaar van het Hunter Douglas concern, dat zijn zoon later zou overnemen. Vanaf 1971 tot vorig jaar was Ralph Sonnenberg CEO van Hunter Douglas.

Wat is het vermogen van Ralph Sonnenberg?

Het vermogen van Ralph Sonnenberg schat zakentijdschrift Quote op 6,2 miljard euro. Dat brengt hem op de tweede plaats in de Quote 500, direct achter de jarenlange nummer 1, Charlene de Carvalho-Heineken. Een opmerkelijke stijging, want in de vorige lijst van rijkste Nederlanders stond Sonnenberg nog op de vijfde plek met 3,6 miljoen euro. Het enorme verschil komt door de aandelenverkoop begin dit jaar, aan 3G Capital.

Één van de weinige keren dat Ralph Sonnenberg in de publiciteit kwam was toen naar Zwitserland verhuisde en hij zijn woning in Nederland verkocht. Het enorme chique landhuis trok nogal de aandacht op Funda. Oplettende kijkers viel op dat er geen Luxaflex voor de ramen hing, maar gordlijnen.