QWIC RD11 review elektrische fiets
Wheels

QWIC RD11 Speed review: razendsnel, sportief en van eigen bodem

E-bikes zijn populairder dan ooit. Ze zijn duurzaam, steeds geavanceerder en je hebt ze in verschillende soorten en maten. Speed pedelecs zijn daarbij het neusje van de zalm. Een speed pedelec is een elektrische fiets die maar liefst een topsnelheid van 45 km/h kan bereiken. Wij kregen zelf de kans om een Nederlandse variant te testen: de QWIC RD11 Speed.

Elektrische fietsen van het Nederlandse QWIC

Een van de snelst groeiende bedrijven op dit gebied is QWIC. Dit bedrijf van eigen bodem is in 2006 opgericht en heeft de ambitie om de huidige mobiliteitsproblemen en milieuvervuiling te reduceren. Om dit voor elkaar te krijgen hebben ze een serieus alternatief voor de auto, scooter en het openbaar vervoer ontwikkeld. Duurzaam, krachtig en toffe designs.

Een speed pedelec is een goed alternatief voor langere afstanden. Door de hoge snelheden die je kunt behalen, en de krachtige accu, is het een waardige vervanger voor de scooter, auto of het openbaar vervoer. Sinds 2017 worden speed pedelecs officieel als bromfietsen gezien en hebben dus ook met dezelfde regels te maken. Je hebt dus een bromfiets- of autorijbewijs nodig, en zowel kenteken als helm is verplicht.

QWIC RD11 review elektrische fiets

QWIC RD11 Speed E-Bike

De QWIC RD11 Speed werd, inclusief helm en uitgebreide handleiding, thuis afgeleverd. Dat is ook wel nodig, deze krachtpatser heeft namelijk veel toffe opties. Voordat we daar verslag over doen moeten we eerst natuurlijk over het uiterlijk hebben. De RD11 Speed doet z’n naam eer aan. Bij stilstand ziet deze e-bike er al snel en krachtig uit. Zelf gingen we voor de zwarte versie, met een clean en strak design.

Wat direct opvalt is de luchtgeveerde voorvork, Lux koplamp, prachtige zadelpen en krachtig ogende achterwielmotor. Deze speed pedelec oogt snel, maar ook stabiel en veilig. De RD11 Speed is, naast zwart, ook in een toffe oranje kleur beschikbaar. Perfect voor mensen die meer op willen vallen of nationalistisch van aard zijn.

QWIC RD11 review elektrische fiets

Instellen en mobiele app

Je kunt de fiets gemakkelijk instellen met behulp van de eigen gratis Qwic app. In deze app kun je onder andere je gemaakte tochtjes terugvinden, verbruikte calorieën checken en de accucapaciteit inzien. Dit zijn dingen waar je ons enorm blij mee kunt maken! Uiteraard kun je vanaf het stuur ook jouw ondersteuningsstand aanpassen en de accustand aflezen.

De app is in onze ogen wel echt een dikke plus. Het werkt goed, ziet er mooi uit en is net dat beetje extra service. Je kunt via de app ook checken wanneer het tijd is voor service of onderhoud. Veiligheid staat hoog in het vaandel bij QWIC, wat ook belangrijk is als je hoge snelheden behaalt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door QWIC (@qwic_ebikes)

Tijd om snelheid te maken

Na het instellen en alles te hebben gecheckt werd het de hoogste tijd om kilometers te gaan maken. Zelf hadden wij nog geen ervaring met speed pedelecs en dat voelden we direct. Je hebt 4 verschillende ondersteuning standen. Omdat we niet bang zijn aangelegd begonnen we meteen op stand 4.

Waar normaal gesproken 45 km/u niet zo hard lijkt, is dat bij een speed pedelec een ander verhaal. Je hebt het gevoel alsof je over de weg vliegt en we raden dan ook aan om eerst even aan de fiets te wennen op stand 1 of 2. In de stad is stand 1 of 2 veruit het fijnst en veiligst. Ook qua gelijkmatigheid en ritme is dit op plekken waar het druk is erg lekker.

Ga je de stad uit? Dan is stand 4 een geweldige ervaring. Binnen enkele trappen ga je richting de 45 km/u en dit geeft een heerlijk krachtig gevoel. We durven zelfs toe te geven dat dit gevoel een beetje verslavend is.

QWIC app elektrische fiets

QWIC RD11 Speed is qua uiterlijk en prestaties een verslavende elektrische fiets

Al met al was het een heerlijke ervaring om op deze RD11 Speed rond te rijden. Het is een perfect alternatief voor scooter, auto of openbaar vervoer. Het gevoel wat je krijgt in stand 4 is onbeschrijfelijk lekker. Zowel qua uiterlijk als prestaties is dit daarom echt een goede optie. Ook de prijs, € 3.999, is in onze ogen erg aantrekkelijk. Je bespaart uiteindelijk ook benzinekosten, werkt aan je conditie en komt stijlvol aan op plaats van bestemming.

Zijn er ook nadelen? Het enige nadeel vonden wij zelf het gewicht van deze pedelec, die is wat aan de zware kant. Onze redacteur woont zelf op de tweede verdieping en de fiets omhoog tillen is een enorme workout. Een goed en sterk slot is dus zeker een must-have. Conclusie: deze RD11 Speed is enorm verslavend en we vonden het een moeilijk moment om de fiets weer in te leveren. Check de website van Qwic voor alle opties en modellen.