Wheels

QWIC Atlas review: sterke offroad e-bike voor echte avonturiers

qwic-atlas-e-bike

Dit is het tijdperk van de e-bike. Deze duurzame fietsen worden steeds toffer, geavanceerder en sneller. Het Nederlandse QWIC is een pionier op dit gebied. Eerder testten wij al de QWIC RD11 Speed, nu is de nieuwe Adventure serie aan de beurt. Dit is een geheel nieuwe serie e-bikes, met de Atlas als oogappeltje. Een off-road e-bike, perfect geschikt voor verschillende terreinen en voor zowel verharde als off-road paden. Let’s go!

QWIC: elektrische fietsen van eigen bodem

Taco Anema en Michiel Hartman kwamen al in 2004, tijdens een fietstocht van Beiroet naar Beijing, op het idee van elektrische fietsen. Als eerste in Nederland focusten zij zich direct op een hippe en jonge doelgroep. Dit bleek in die tijd nog ongewoon, maar is tegenwoordig heel normaal geworden. QWIC zag iets wat andere merken nog niet zagen. Lees het interview met Taco over zijn QWIC en zijn visie hier.

Jaren later is QWIC niet meer weg te denken van de Nederlandse wegen. Ook op het gebied van design timmeren ze lekker aan de weg. Dit is te zien de prijzen die ze hebben gewonnen tijdens de F Design Awards en de prestigieuze Red Dot Design Award. De nieuwe QWIC Atlas wordt gezien als de nieuwe blikvanger. Het is de eerste e-bike waarbij de oplader snoerloos is. Deze e-bike kent daarnaast een volledige integratie van de batterij in het frame. Innovatie van eigen bodem!

qwic-atlas-review

De QWIC Atlas

Wij kregen de kans om de QWIC Atlas voor een weekje te testen. Bij de Atlas bestaat de keuze uit de Vario, met traploze naafversnelling en onderhoudsvrije riemaandrijving, of uit de Derailleur versie met derailleurversnelling en kettingaandrijving. Wij gingen voor de Vario, wat in principe meer een stadsfiets is dan een off-road bike.

Deze krachtpatser ziet er in eerste instantie al prachtig uit. De geïntegreerde batterij die volledig in het frame is verwerkt, de mooie vormen en de toffe kleur (wij reden op de zwart met blauwe bike). Het uiterlijk zit helemaal snor en de Atlas ziet er snel uit. Maar het belangrijkste is natuurlijk de rijervaring. Hoe zit het daarmee?

Je merkt meteen dat deze Atlas nog gestroomlijnder is en het gewicht perfect verdeeld is. Dit is ook wel nodig voor de lange tochten die je wilt maken op de Atlas en het feit dat je er ook offroad mee gaat rijden. De banden zijn wat dikker dan andere modellen, wat ook goed van pas komt op de verschillende terreinen. De fiets is dus geschikt voor forenzen, die daarnaast ook hoge off-road eisen hebben.

De accu’s van de Atlas bikes zijn dus volledig geïntegreerd in het frame. Je kunt de batterij uit het frame halen en opladen in het charge station. Binnen drie uur is de accu volledig opgeladen. Daarnaast kun je de accu in hibernation mode zetten. Normaal lopen accu’s vanzelf leeg, deze stations geven wanneer het nodig is een extra hoeveelheid lading zodat de accu de optimale capaciteit weet te behouden. Wederom toffe innovatie en goed voor de levensduur van de accu!

qwic-atlas-e-bike-accu

Unieke rijervaring

Na het opladen van de accu gingen we direct op avontuur. In de stad heb je al een heerlijke rijervaring, iets wat we van QWIC gewend zijn. De Atlas is compact, geraakt snel op een hoge snelheid en is zeer wendbaar. Er zijn 4 verschillende snelheden de je gemakkelijk kunt aanpassen. In de stad is standje 1,2 of 3 perfect geschikt. Ga je naar een plek met minder verkeer en stoplichten? Volgas op standje 4 natuurlijk! Je vliegt over de weg zonder dat je het gevoel van veiligheid mist.

De hoogste tijd om de stad te verlaten en off-road te gaan. Buiten de gebaande paden merk je dat de motor erg sterk is en de off-roadbanden van top kwaliteit zijn. De e-bike voelt zich thuis op verschillende terreinen. Van asfalt tot bospaden, jouw Atlas weet zich prima te redden in iedere situatie.

Wil je voor de echte off-road ervaring dan raden we aan om voor de Atlas Derailleur versie te gaan. Vooral verharde paden en af en toe off-road? Dan is de Vario jouw beste vriend. Ga je op een lange tocht? De designs beschikken over de mogelijkheid om een fietstas, bidon en pompje mee te nemen. Zo ben je altijd goed voorbereid op een dag vol avontuur. Bekijk alle opties, modellen en prijzen op de website van Qwic.