Health

11 redenen waarom pure chocolade zo gezond voor je is

pure chocolade gezond

Pure chocolade is misschien niet je favoriete snack, maar wel eentje die je immuunsysteem een boost geeft. Keer op keer wordt er bewezen dat pure chocolade gezond voor je is. Deze lekkere gezonde snack is lekker voor tussendoor en is puur natuurlijk. Dit zijn 11 gezonde voordelen van pure chocolade.

1. Rijk aan flavanolen

Flavanolen zijn onwijs belangrijk om ziektes en klachten tegen te gaan. Harold Schmitz, dokter en directeur aan de Mars Inc., geeft aan dat cacao rijk is aan flavanolen. En pure chocolade bevat veel cacao! Door het binnenkrijgen van flavanolen heb je minder kans op hartziektes, diabetes type 2 en astma.

pure chocolade flavanolen2. Werkt als antioxidant

Het is bewezen dat er veel antioxidanten zitten in cacao. Pure chocolade is rijk aan natuurlijke verbindingen die werken als antioxidanten, zoals flavanolen en polyfenolen. Pure chocolade is dus een goede optie als natuurlijke antioxidant.

3. Heeft een bloeddrukverlagende werking

Het eten van pure chocolade zorgt voor ontspannen (en flexibele) bloedvaten, dit zorgt ook voor een betere bloedsomloop. De weerstand tegen de bloedstroom neemt af en daardoor zal de bloeddruk lager worden.

4. Verkleint het risico op hart- en vaatziekten

Tijdens een onderzoek waarbij testpersonen meer dan 5x per week pure chocolade nuttigen werd getoond dat het nuttigen van pure chocolade het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen met wel 57%. Een ander onderzoek (uitgevoerd met 470 oudere mannen over een periode van 15 jaar) toont aan dat de kans op overlijden door hart- en vaatziekten werd verminderd met 50%.

11 gezonde voordelen van pure chocolade5. Beschermt de huid tegen Uv-straling

Waarschijnlijk wisten jullie dit nog niet maar pure chocolade beschermt tegen Uv-straling. Dat zit zo: de resistentie tegen Uv-straling wordt gemeten door de hoeveelheid MED. Veel MED betekent veel weerstand (tegen Uv-straling). Uit onderzoek waarbij gezonde testpersonen 12 weken lang veel pure chocolade aten, werd geconstateerd dat de hoeveelheid MED was verdubbeld.

6. Kan de insulinegevoeligheid verbeteren

Pure chocolade kan ervoor zorgen dat de insulinegevoeligheid wordt verbeterd. Daarnaast kan pure chocolade helpen om je gezond af te vallen. Dit blijkt uit onderzoek waarbij glucose-intolerante testpersonen 15 dagen lang pure chocolade aten.

Een groep at 100 gram pure chocolade en de andere groep 100 gram witte chocolade. Het resultaat? Het blijkt dat pure chocolade de functie van je bètacellen verbetert. Dit zorgt ervoor dat de insuline gevoeligheid wordt vergroot.

7. Je wordt er vrolijker van

Misschien heb je dit al een keertje gehoord: van pure chocolade eten word jij blij! En dan hebben we het niet over de smaak. Want als we heel eerlijk zijn, over smaak valt niet te twisten maar wij worden niet heel blij van de smaak van pure chocolade.

Toch is het zo dat pure chocolade ervoor zorg dat je vrolijk wordt. De stof fenylethylamine komt vrij wanneer je verliefd bent, deze stof zit ook in chocolade. De endorfines zorgen voor een euforisch gevoel en verminderen pijn en stress. Ook bevat pure chocolade, anandamide, dit zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt. Dus zit jij momenteel in een dipje? Het eten van pure chocolade maakt je gelukkiger!

Pure chocolade met een hoog cacao-percentage

Last but not least: wanneer is pure chocolade het meest gezond? Wil je dat bovenstaande voordelen enig effect hebben? Eet dan tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddeld persoon. Ook is het belangrijk om te weten dat het pure chocolade moet zijn met een hoog cacao-percentage. Dat betekent een cacao-percentage hoger dan 70 procent!