Geld & Carrière

Je portemonnee de grote winnaar van gelekte Prinsjesdag cijfers?

prinsjesdag-gelekte-cijfers-2023
Foto: BSR

Morgen is het Prinsjesdag en net als elk jaar houdt onze koning een toespraak. Daarin gaat hij ons gaat vertellen wat de regering komend jaar van plan is op het gebied van inkomsten en uitgaven. Maar wat betekenen al deze cijfers voor jouw portemonnee? Net als voorgaande jaren is er al weer veel uitgelekt over wat we morgen te horen krijgen: we zetten voor je op rij wat je komend jaar mag verwachten.

Koopkracht stijgt gemiddeld met 1,8%

Volgend jaar stijgt de koopkracht; oftewel hoeveel geld elke Nederlander kan besteden. Voor de gemiddelde Nederlander staat er een stijging van 1,8 procent in koopkracht op het programma. Niet heel veel, maar natuurlijk alles beter dan een dalende koopkracht. Maar let op, dit is een gemiddelde; bekijk je het per bevolkingsgroep dan zie je wat meer verschil:

  • Werkende Nederlanders: +2,1%. Haagse bronnen onthulden aan het Algemeen Dagblad dat werkende Nederlanders komend jaar een vooruitgang in koopkracht van 2,1 procent mogen verwachten.
  • Uitkeringen: +0,7%. Mensen met een uitkering krijgen er 0,7 procent bij.
  • Gepensioneerden: +1%. Gepensioneerden mogen rekenen op een koopkrachtstijging van 1 procent. Lang niet zo hoog als de werkenden dus.
  • Gezinnen met kinderen: +2,4%. Gezinnen met kinderen hebben de meeste reden tot juichen, want zij kunnen een stijging van 2,4 procent verwachten.

cijfers-prinsjesdag-gevolgen-portemonnee

Toeslagen verhogen voor armoedebestrijding

Hoewel we er dus volgend jaar vrijwel allemaal iets op vooruit gaan, leeft nog steeds 4,8 procent van de bevolking in armoede. In augustus dreigde dit zelfs te stijgen naar 5,7 procent, maar het kabinet heeft 2 miljard euro vrijgemaakt om dit tegen te gaan.

De regering wil het belang van het aanpakken van armoede in Nederland benadrukken. Een belangrijke maatregel om gezinnen te ondersteunen en armoede te bestrijden, is het verhogen van toeslagen, zoals de zorg- en huurtoeslag, en het kindgebonden budget.

Staatsschuld en begrotingstekort

De regering leent ook weleens geld en alle geleende bedragen bij elkaar noemen we de staatsschuld. De staatsschuld zal komend jaar lager uitkomen dan verwacht, namelijk op 46,9 procent van het bbp (bruto binnenlands product).

Dan is er nog het begrotingstekort: het bedrag dat de regering te kort komt. Dat bedraagt komend jaar naar verwachting 2,4 procent. Anders gezegd, het verschil tussen de inkomsten en de uitgaven van de overheid is 2,4 procent. Natuurlijk heeft de regering liever een overschot dan een tekort, maar de 2,4 procent is ruim onder de Europese eis van 3%.cijfers-prinsjesdag-gevolgen-portemonnee

Nog meer gevolgen voor je portemonnee

Natuurlijk zijn er maatregelen die je direct zult voelen in je portemonnee. Zo zal de zorgpremie gemiddeld met 12 euro per maand stijgen. Slecht nieuws voor rokers: de exacte prijzen zijn nog niet bekend, maar waarschijnlijk gaat een pakje shag rond de 20 euro kosten en het kleinste pakje sigaretten rond de 10 euro kosten.

Het kabinet heeft echter besloten om niet in te grijpen bij de brandstofprijzen, wat betekent dat de belasting op brandstof volgend jaar weer stijgt. Dit zal leiden tot hogere kosten voor een volle tank bij de pomp. Naar verwachting gaat om zeker 20 cent per liter benzine. Oftewel, je gaat 7 euro per tankbeurt meer betalen als je een tank van 35 liter vol gooit.

Prinsjesdag: Derde dinsdag in september

Traditiegetrouw is Prinsjesdag altijd op de derde dinsdag in september en dat is dit jaar dinsdag 19 september. Hoe de plannen op Prinsjesdag er uiteindelijk precies uit zullen zien, horen we dus morgen. Maar nu heb je in ieder geval een idee van wat je kunt verwachten voor het komende jaar. Zo kunnen we ons morgen focussen op een andere traditie: de opvallende hoeden die de vrouwelijke politici elk jaar dragen op Prinsjesdag.