Geld & Carrière

Dit recordbedrag ga je in 2024 aan de benzinepomp betalen (Prinsjesdag leak)

prinsjesdag-brandstof-duurder-2023
(Foto: BSR)

Stop maar met je verlanglijstje opstellen voor Kerst. We hebben een ongewone aanbeveling. Bovenaan je lijstje moet voor dit jaar óf een tankpas óf jerrycans vol benzine staan. Volgend jaar pleeg je namelijk roofbouw op je eigen portemonnee wanneer je met de auto naar werk, familie of vrienden gaat. We gaan onszelf in de financiële nesten werken als we de plannen van het kabinet mogen geloven die vandaag gepresenteerd gaan worden op Prinsjesdag. Wat gaat dit betekenen voor onze dagelijkse inkomsten en uitgaven? 

Tegenslag op tegenslag voor portemonnee

Aan het begin van de zomer werden we dit jaar al opgeschrikt door de gaskraan die langzaamaan dicht gedraaid werd. Onze benzine werd duurder en daarnaast hadden we ook nog eens te kampen met torenhoge energieprijzen. De boodschappen werden duurder en duurder en een uitzichtloze situatie begon te ontstaan. Het kabinet creëerde echter enige vorm van licht aan het einde van de tunnel. Zij verlaagden de accijnzen op benzine, zodat deze snel in prijs daalde.

Het was echter een tijdelijke verlaging en deze adempauze dreigt volledig te verdwijnen op 1 januari 2024. De accijnzen worden terug ingevoerd en de benzineprijzen schieten door het dak. Dit kan voor de nodige paniek zorgen bij medelanders en vooral diegenen die financieel al flink onder druk staan. Vandaag, tijdens Prinsjesdag, zal de miljoenennota gepresenteerd worden en zullen we weer nieuwe tegenslagen te verduren krijgen.

prinsjesdag-brandstof-duurder-2023

Zoveel stijgen de benzineprijzen

De aankondiging tijdens Prinsjesdag is als een koude douche voor velen. De prijs van benzine zal stijgen met maar liefst 21 cent per liter! Dieselrijders worden ook niet gespaard met een stijging van 13 cent per liter. Het kabinet staat onder immense druk om de hand over het hart te strijken, maar de financiële realiteit dreigt roet in het eten te gooien, met een potentieel gat van enkele honderden miljoenen euro’s in de begroting lijkt het kabinet dit keer niets voor zijn burgers te kunnen betekenen. Aan de snelweg zal een liter benzine maar liefst €2,51 kosten, dat zou een nieuw benzine record zijn. Terwijl je binnen de bebouwde kom of op een industrieterrein iets “minder”, namelijk €2,25 per liter, zult betalen. Wellicht is de grens over om te tanken niet eens zo’n slecht idee.

Laten we eens kijken naar wat dit betekent voor enkele populaire automodellen. De zuinige Fiat Panda, met zijn bescheiden 35-liter tank, zal nu een stevige €87,85 kosten om volledig af te tanken. Voor degenen die zich een BMW 3-serie sedan kunnen veroorloven, betekent dit dat zij de grens van € 100,- zullen passeren en €100,40 moeten gaan aftikken. De Kia Niro-eigenaren zullen €107,93 moeten neertellen voor hun 43-liter tank. Zelfs de bescheiden Volkswagen Golf, geliefd bij velen, zal een flinke hap van €112,95 uit je portemonnee nemen. En degenen met een voorkeur voor luxe en kracht, de Porsche Cayenne-rijders, zullen een totaal van €188,25 moeten betalen om hun grote 75-liter tank te vullen. Deze cijfers laten zien dat de impact van de benzineprijsstijging niet te onderschatten is voor de gemiddelde burger.

prinsjesdag-brandstof-duurder-2023

Prinsjesdag: Stijgende armoede in Nederland

Het Centraal Planbureau heeft eerder al gewaarschuwd dat bijna 6 procent van de Nederlandse bevolking in de armoede kan belanden als het kabinet geen nieuwe maatregelen treft. Dit heeft geleid tot een expliciete oproep van de Tweede Kamer aan de regering om met een pakket tegen armoede te komen. Ondanks de beperkte financiële middelen van de overheid, lijkt het kabinet vastbesloten om iets te doen aan deze dreigende crisis in het komende jaar. Of er maatregelen zullen zijn om de stijgende brandstofprijzen tegen te gaan, is echter nog onbekend. Hier zal pas na Prinsjesdag meer over duidelijk worden.

Staatssecretaris van Rij wijst in zijn antwoorden op de vragen van Pieter Omtzigt op de oproep die de Kamer heeft gedaan om “lagere brandstofaccijns als optie op tafel te houden” tijdens de begrotingsonderhandelingen. Hij erkent echter dat dit geen gemakkelijke oplossing is en benadrukt dat het verlagen van de accijnstarieven een behoorlijk prijskaartje met zich meebrengt. De regering staat voor de lastige taak om de economische kwetsbaarheid van haar burgers te verzachten. Hopelijk komen we hier als gezamenlijke dupeerden samen sterker uit.

prinsjesdag-brandstof-duurder-2023

Perspectief voor Nederlanders

Ondanks de dreiging van aankomende hoge kostenposten biedt Nederlanders toch een zekere mate van perspectief. Volgens De Nederlandsche Bank zullen de lonen blijven stijgen, wat betekent dat we meer financiële ruimte krijgen om onze vaste lasten te dragen. Daarnaast zal de stijging van de koopkracht een welkome verlichting zijn voor veel huishoudens. Bovendien is er goed nieuws met betrekking tot de inflatie. Hoewel deze eerder dit jaar piekte op 11,6%, is deze inmiddels gedaald tot 4,2%. Naar verwachting zal de inflatie volgend jaar verder afnemen tot 3,7%, voornamelijk als gevolg van dalende energieprijzen. Dit zou de druk op de portemonnee van burgers verlichten en hun koopkracht verbeteren.

Een andere gunstige ontwikkeling is de daling van de huizenprijzen. In 2023 wordt een afname van ongeveer 5,1% verwacht, gevolgd door een verdere daling van 3,8% volgend jaar. Dit kan de woningmarkt toegankelijker maken voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbaar huis. Hoewel er uitdagingen op financieel gebied zijn, zijn er toch lichtpuntjes die een zekere mate van hoop en stabiliteit bieden voor Nederlanders te midden van de hoge kosten. Het is belangrijk om deze positieve trends in het oog te houden en ze te benutten om financiële veerkracht op te bouwen.