Geld & Carrière

Dit megabedrag scoort de winnaar van de UEFA Champions League 2023

prijzengeld-winnaar-uefa-champions-league-2023
Foto: Instagram @erling.haaland

Zaterdag 10 juni is het zover: dan wordt de finale van de UEFA Champions 2023 gespeeld. Alle ogen zijn gericht op Manchester City en Inter Milan, de clubs nemen het tegen elkaar op in het Atatürk Olympisch Stadion te Istanbul. Beide clubs gaan uiteraard voor de felbegeerde voetbalbeker, maar de financiële belangen zijn ook gigantisch. Wij hebben uitgezocht met welk enorm bedrag de winnende club naar huis gaat.

Manchester City vs Inter Milan finale

Het wordt zaterdag 10 juni een spannende dag voor voetbalfans van Manchester City en Inter Milan, want deze clubs staan centraal in de ontknoping van de Champions League 2023. Ook voor trainers Simone Inzaghi en Pep Guardiola staat er veel op het spel. Ze hebben tot op heden topprestaties geleverd, maar het zal niemand verbazen dat de spanningen voor beide heren morgen extra hoog op zullen lopen.

Manchester City is veruit favoriet. Als ze de beker weten te pakken, dan zijn ze na Manchester United de tweede Engelse club die in hetzelfde seizoen de Premier League, Champions League en de FA Cup wint. Manchester United flikte dit kunstje in 1999. Topscorer Erling Haaland van Manchester City heeft er in ieder geval alle vertrouwen in. Hij gelooft heilig in het unieke systeem van succestrainer Guardiola.

Prijzengeld UEFA Champions League 2023

Behalve die felbegeerde beker en eeuwige roem valt er ook veel geld te verdienen tijdens de Champions League. Er was in totaal meer dan 2 miljard euro te verdelen, waarvan het leeuwendeel al is uitgekeerd. De startpremie voor deelname aan de groepsfase in de Champions League was bijvoorbeeld al 15,64 miljoen euro per team. Daarnaast werden er ook bedragen uitgekeerd op basis van coëfficiënt ranking en inkomsten uit de marketpool.

De vier clubs die de halve finale wisten te bereiken kregen allemaal een bedrag van 12,5 miljoen euro uitgekeerd. Er zit op het moment van schrijven nog 35,5 miljoen euro in de pot. De winnaar van de Champions League krijgt een bedrag van 20 miljoen euro mee naar huis, de verliezer van de finale moet het doen met ‘slechts’ 15,5 miljoen euro. De wedstrijd tussen Manchester City en Inter Milan gaat zaterdag 10 juni om 21:00 van start.