prijzengeld winnaar australian open 2023
Geld & Carrière

Zoveel prijzengeld pakt de winnaar van de Australian Open 2023

De Australian Open is een van de grootste en meest prestigieuze tennistoernooien ter wereld. Elk jaar trekken de beste tennisspelers uit de hele wereld naar Melbourne om te strijden voor de felbegeerde titel en het aanzienlijke prijzengeld. Maar hoeveel prijzengeld is er eigenlijk te verdienen bij de Australian Open?

Australian Open 2023

Hoewel Novak Djokovic vorig jaar nog afwezig was omdat hij zich niet wilde laten vaccineren, doet hij dit jaar weer gezellig mee. De Serviër hoopt dit jaar zijn 10e Australian Open titel mee naar huis te slepen. Hier heeft hij echter wel enige concurrentie voor.

Door de afwezigheid van Djokovic greep Rafael Nadal vorig jaar de titel en nam maar liefst 1.8 miljoen euro aan prijzengeld mee naar huis. De totale prijzenpot is in 2023 met anderhalf Australische dollars gegroeid naar 76.5 miljoen AUD. Dit komt neer op bijna 50 miljoen euro die er onder de tennissers verdeeld wordt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rafa Nadal (@rafaelnadal)

Prijzengeld van de Australian Open

De Australian Open is een van de grootste tennistoernooien ter wereld en dat is goed terug te zien in het prijzengeld. Het prijzengeld voor de winnaar van het toernooi is maar liefst €1.915.000, terwijl de verliezende finalist €1.050.000 ontvangt. De halve finalisten ontvangen €600.000 en de kwartfinalisten €357.500. Dat de beste tennissers enorm rijk zijn, lijkt dus volkomen logisch na het zien van deze enorme bedragen.

Als je je kwalificeert om mee te doen aan het eindtoernooi, krijg je al minstens €68.500. Hier hoef je dus geeneens een tennis wedstrijd voor te winnen op het daadwerkelijke toernooi! Als je de eerste wedstrijd wel weet te winnen, verdien je €103.000, terwijl degenen die de derde ronde halen €147.000 ontvangen. Weet je dit te overleven en in ronde 4 te eindigen, ontvang je €218.000. Dit zijn geen verkeerde bedragen voor het slaan tegen een tennisballetje.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Australian Open (@australianopen)

Het prijzengeld voor vrouwen en dubbelspel

Waar vrouwen het in andere sporten vaak moeten doen met minder, is het prijzengeld voor de Australian Open voor vrouwelijke tennissters gelijk aan dat van de mannen. Bij het dubbelspel, waarin wordt gespeeld in teams van twee, liggen de bedragen wel iets lager dan bij het enkelspel.

Het winnende team ontvangt in totaal €450.000. Als een team zich weet te kwalificeren voor het eindtoernooi pakt het in totaal €20.000. Het gemengd dubbelspel ligt nog lager. Teams die hieraan meedoen, ontvangen €4.000. Het winnende team verdient hier €100.000 mee.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Australian Open (@australianopen)