Geld & Carrière

Zoveel miljoen krijgt AZ als ze de Conference League winnen

prijzengeld-conference-league
Foto: https://www.instagram.com/azalkmaar/

Vanavond speelt AZ de eerste halve finalewedstrijd in de Conference League. We hopen op een goed resultaat voor de enige nog actieve Nederlandse club in de Europese toernooien. Maar wat verdiende AZ eigenlijk tot nu toe aan de Europese avonturen dit seizoen? En hoe verhoudt zich dat tot verdiensten van voetbalclubs in de Europa League en de Champions League?

AZ als enige Nederlandse club nog actief

Vanavond, donderdag 11 mei speelt AZ uit Almaar in Londen tegen West Ham United de eerste halve finalewedstrijd in het Conference League toernooi. De return is op donderdag 18 mei in Alkmaar. Een uitstekende prestatie van de Alkmaarders, maar wat staat daar financieel tegenover?

Zonder een bal te raken stond de teller al op ruim 4 miljoen euro: De startpremie van de Conference League bedraagt namelijk 2.940.000 euro. Daarnaast ontving AZ een coëfficiëntenbonus van 1.290.500.

Dit verdiende AZ tot nu toe in de Conference League

Voor de wedstrijden in de voorrondes kreeg AZ 100.000 euro per wedstrijd van organisator UEFA. Daarna ging het hard: een overwinning in de groepsfase levert een half miljoen op. Daar kwam 650.000 euro voor de groepswinst, 600.000 euro voor plaatsing voor de achtste finale, 1 miljoen euro voor de plaatsing van de kwartfinales en 2 miljoen voor de plaatsing van de halve finales. Dat brengt de Conference League inkomsten van AZ tot nu toe op zo’n 12 miljoen euro.

Prijzengeld van de drie Leagues vergeleken

12 miljoen euro is natuurlijk een fantastisch bedrag. Daar kan nog minimaal drie en maximaal vijf miljoen euro bijkomen. Dit zijn alleen de bedragen die AZ van de UEFA krijgt, daar komen ook nog de tv-gelden en kaartverkoop inkomsten bij. Maar hoe zit het met de andere Leagues? Wat verdienen clubs in de Europa League en de Champions League?

Totale prijzenpot per League

  • Champions League € 2 miljard
  • Europa League € 465 miljoen
  • Conference League € 235 miljoen

Startpremie voor deelnemende clubs

  • Champions League € 15,64 miljoen
  • Europa League € 3,63 miljoen
  • Conference League € 2,94 miljoen

Prijzengeld voor de winnaar van het toernooi

  • Champions League € 20 miljoen
  • Europa League € 8,6 miljoen
  • Conference League € 5 miljoen
Prijzengeld Conference League
Foto: Wikimedia Commons

Champions League goudmijn

Het is allang duidelijk dat in het voetbal gigantische bedragen omgaan. Mocht AZ de Conference League winnen, dan kan het prijzengeld in totaal op zo’n 17 miljoen euro uitkomen. Maar op welk bedrag komt de winnaar van de Champions League uit?

Laten we kijken naar de winnaar van vorig seizoen. Dat was Real Madrid, dat het waanzinnige bedrag van 133.7 miljoen euro aan prijzengeld verdiende in Champions League seizoen 2021/2022. En dat is bijna acht keer zoveel als de winnaar van de Conference League.