Geld & Carrière

Dit bedrag betaal je om Business Class te mogen vliegen bij KLM

prijzen klm business class
Foto: KLM

Onderweg naar onze Economy Class-zitplaatsen kijken we vaak jaloers naar de mensen in de Business Class. Vaak al genietend van een glas champagne kijken ze toe hoe de reguliere passagiers hun plekje zoeken en wie van de twee zitplaatsen de armleuning opeist. Daar hebben zij geen last van. Je hoort vaak dat Business Class veel duurder is dan Economy Class, maar is het überhaupt een beetje te betalen? We zochten voor je uit hoe het zit bij onze nationale luchtvaartmaatschappij KLM: hoe duur is Business Class nu echt en wat krijg je voor je geld?

Business Class begon ooit als tussenoplossing

Business Class heeft een interessante voorgeschiedenis die teruggaat tot de begindagen van de commerciële luchtvaart. Met name in de jaren tussen 1920 en 1930, was reizen per vliegtuig een exclusieve aangelegenheid. Naarmate de luchtvaartindustrie groeide, ontstond er een behoefte aan differentiatie tussen passagiers. Dit kwam natuurlijk vanuit de kant van de ‘rijkeren’. Dit leidde tot de introductie van de Eerste Klasse, die meer ruimte en luxe bood dan de Standaard cabines.

In de loop van de tijd ontstond er een nieuwe behoefte: passagiers die bereid waren meer te betalen dan de standaard tarieven, maar niet zoveel als voor de Eerste Klasse. Dit leidde tot de introductie van Business Class. Business Class bood passagiers meer comfort, betere stoelen en verbeterde service in vergelijking met de Economy Class, maar tegen lagere tarieven dan de Eerste Klasse. Inmiddels bestaat de Eerste Klasse niet meer en is de Business in feite de eerste klasse geworden.

prijzen klm business class entertainment

KLM en Business Class opties

KLM, de Nederlandse luchtvaartmaatschappij, biedt een duidelijk onderscheid tussen twee premium klassen: de World Business Class en de Europe Business Class. Deze differentiatie stelt KLM in staat om aan de uiteenlopende behoeften van haar passagiers te voldoen, zowel op intercontinentale als kortere vluchten. In de World Business Class genieten passagiers van een luxe ervaring. Zij mogen extra bagage meenemen en krijgen ze een heerlijk driegangenmenu tijdens de vlucht. Een bijzonder Hollands tintje is het traditionele Delfts blauwe miniatuur huisje met Hollandse jenever als geschenk.

Voor kortere vluchten binnen Europa biedt KLM de Europe Business Class. Hierbij wordt de middelste stoel vrijgelaten voor extra comfort. Passagiers kunnen genieten van een maaltijdservice, afhankelijk van de vluchtduur, met warme of koude maaltijden. Ze hebben ook voorrang bij het instappen, extra bagage, dubbele Flying Blue-miles en flexibele reserveringsmogelijkheden. Gratis internationale kranten en tijdschriften zijn beschikbaar om de reis nog aangenamer te maken, terwijl speciale wachtrijen en priority lanes de wachttijd minimaliseren.

prijzen klm business class slapen

Voordelen van Business Class ten opzichte van Economy Class bij KLM

Reizen met KLM Business Class biedt tal van voordelen, die het comfort en de ervaring tijdens je vlucht aanzienlijk verbeteren in vergelijking met Economy Class. Uiteraard kun je rekenen op ruimere stoelen die volledig plat kunnen om lekker te slapen. Verder is er een hogere bemanningen-passagiersverhouding, waardoor je sneller en efficiënter wordt bediend door het KLM-personeel. Wat betreft het eten is het ook smullen geblazen. Je kunt namelijk genieten van een uitgebreide menukaart om uit te kiezen, inclusief speciale gerechten. Er is ook een ruime selectie aan premium drankjes. De Business Class-seats hebben nog meer voordelen:

  • Lounge-toegang: een ander voordeel is de toegang tot exclusieve lounges op de luchthaven. Hier kun je ontspannen voor je vlucht, genieten van maaltijden en snacks, gebruikmaken van internetfaciliteiten en zelfs een verfrissende douche nemen.
  • Versnelde veiligheid- en immigratie controles: De passagiers krijgen vaak voorrang bij veiligheid- en immigratie controles op de luchthaven, wat betekent dat je sneller door de procedures kunt gaan en minder tijd in wachtrijen hoeft door te brengen.
  • Bagage voordelen: Met Business Class tickets krijg je meestal een ruimere bagagevrijstelling, wat betekent dat je meer bagage kunt meenemen zonder extra kosten.
  • Entertainment en privacy: Business Class cabines bieden vaak persoonlijke entertainment opties, zoals grotere 10,4 inch schermen en ruime keuzes aan films, tv-programma’s en muziek. Bovendien biedt de configuratie van de cabine meer privacy, zodat je rustig kunt werken of ontspannen zonder gestoord te worden.
  • Flexibele reisopties: De tickets bieden over het algemeen meer flexibiliteit als het gaat om wijzigingen in je reisplannen, zoals gratis omboeken of annuleren met minder kosten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door KLM Royal Dutch Airlines (@klm)

Wat kost Business Class bij KLM?

Business Class reizen levert dus flink wat aangename voordelen op. Maar wat voor prijskaartje hangt daaraan? Het prijsverschil tussen Business Class-tickets en Economy Class tickets bij KLM kan sterk variëren, afhankelijk van onder andere de specifieke route, de datum van boeking en de beschikbaarheid. Gemiddeld genomen zijn de luxe tickets echter aanzienlijk duurder zijn dan Economy Class tickets.

Het prijsverschil kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s: op korte afstandsvluchten binnen Europa kan het prijsverschil relatief klein zijn, maar toch al gauw enkele honderden euro’s. Terwijl op intercontinentale vluchten het prijsverschil aanzienlijk groter kan zijn vanwege de langere vluchttijd en het uitgebreidere serviceniveau. Hoe groot is op dit moment het prijsverschil bij de KLM tussen Economy Class en Business Class? We geven 4 actuele voorbeelden, per persoon, met als vertrek dag 1 oktober. Van Schiphol naar:

ReisEconomy ClassBusiness Class
5 dagen Praag (Tsjechië)€480,-€1.085,-
15 dagen Bangkok (Thailand)€1.332,-€6.192,-
15 dagen New York (Verenigde Staten)€980€6.435,-
14 dagen Rio de Janeiro (Brazilië)€1.520€4.409,-

Let op, dit zijn slechts voorbeelden waar je geen rechten aan kunt ontlenen. De prijzen worden dagelijks opnieuw bepaald en ook welk tijdstip je vertrekt en hoeveel bagage je meeneemt kan prijsverschillen opleveren. Ook was bij enkele voorbeelden de laagste prijs voor die dag niet meer beschikbaar.