Geld & Carrière

Prijsplafond elektriciteit: zoveel goedkoper wordt elektrisch rijden

prijsplafond

Het plan voor een zogeheten prijsplafond dat tijdens Prinsjesdag werd gepresenteerd is door het kabinet flink aangepast. Vanaf volgend jaar wordt er een prijsplafond ingesteld voor gas en energie. In november en december gaat de rekening met een vast bedrag van 190 euro omlaag. Maar wat betekent dit voor elektrisch rijden? Wij zochten uit hoeveel goedkoper elektrisch rijden wordt door het prijsplafond.

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

Het kabinet heeft besloten dat er volgend jaar vanuit de overheid een prijsplafond voor gas en energie wordt ingesteld. Tot een gebruik van 2.900 kWh betaal je maximaal 0,40 euro. Dat wil zeggen dat je dus niet meer dan die 40 cent betaalt zolang je onder de 2.900 kWh zit. Maar wat is ervoor nodig om aan dat gebruikslimiet te komen? En hoeveel goedkoper wordt het opladen van een bepaald type auto? Dat leggen we even uit.

Op dit moment betaal je tussen de 0,90 en 1,00 euro. Vanaf volgend jaar betaal je dus maar de helft van dit bedrag, en wordt het opladen van je elektrische auto de helft goedkoper. Het is echter wel zo dat je jaarlijks onder die 2.900 kWh moet blijven om te kunnen profiteren van de prijsverlaging. Het verschilt uiteraard per auto hoeveel je verbruikt, een kleine accu verbruikt minder kWh dan een grote accu.

opladen elektrische auto prijsplafond

Auto laden binnen de grens van het prijsplafond

Een kleine accu van een elektrische auto meet ongeveer 45 kWh en een grote accu bijna het dubbele. Zelfs als als de apparaten in jouw huis een zuinige energielabel hebben, en je bespaart op energie, dan kun je jaarlijks 60 keer je auto laden als je een kleine accu hebt, en 30 keer laden als je een grote accu hebt. Dit voor het lage tarief van 0,40 euro. Volgens website milieucentraal verbruikt een gemiddeld gezin jaarlijks 2.479 kWh per jaar.

Het wordt dus moeilijk om onder de grens van 2.900 te blijven, zelfs als je energiezuinig leeft. Maar goed, alle beetjes zijn meegenomen. Het rijgedrag en het aantal kilometers wat je dagelijks met je auto aflegt is ook van belang. Hoe dan ook; de korting dat we krijgen tot de gestelde 2.900 kWh is mooi meegenomen in een tijd waarin de inflatie is opgelopen tot ruim 17%. Zo houden we weer een paar eindjes over om aan elkaar te knopen voor de boodschappen.