olestar 3 elektrische SUV
Wheels

De Polestar 3: een volledig elektrische SUV met indrukwekkende specificaties

Het Zweedse automerk Polestar onthulde onlangs de Polestar 3. Het nieuwste model van de fabrikant van elektrische auto’s wordt een SUV. De nieuwe Polestar moet het merk steviger op de kaart zetten, om de concurrentie aan te gaan met die nu nog veel bekendere maker van elektrische auto’s: Elon Musk’s Tesla.

Polestar 1 en 2 deden het goed in Nederland

De verkoop van elektriche auto’s is in opmars, en het financieel voordeel van electrisch rijden speelt daar zeker een rol in. In Nederland doet Polestar het al relatief goed. Het merk verkocht volgens de officiële cijfers van de BOVAG in 2020 en 2021 bij elkaar opgeteld zo’n 5.300 auto’s in ons land. Dat is veel voor een relatief nieuw merk. Tesla doet het nog wel aanmerkelijk beter: in dezelfde periode verkocht Tesla van alle modellen bij elkaar zo’n 13.000 auto’s in Nederland.

Polestar is voor autobegrippen een piepjong merk. Het startte in 2015 als onderdeel van Volvo. De eerste modellen heetten dan ook Volvo Polestar, maar inmiddels heeft Polestar zelfstandigheid. Het goede imago van Volvo straalt nog wel af op potentiële kopers. En dat hoewel de Polestars voornamelijk in China worden geassembleerd. Dat gaat overigens veranderen, want in de toekomst verhuist een deel van de productie naar Ridgeville, South Carolina (VS) .

Verwachte actieradius Polestar 3 is 610 km/h

Vorige week onthulde Polestar het nieuwe model: de Polestar 3 is een  5-persoons SUV. Naast de elegante vormgeving ging de aandacht ook uit naar de specificaties. Geheel opgeladen kan de auto 610 kilometer ver komen en dat is een behoorlijke afstand, zeker vergeleken met de concurrentie.

Ook het interieur mag er zijn: typisch minimalistisch Zweeds design, met zachte, koele kleuren, uitgevoerd in natuurlijk ogende en aanvoelende materialen. Net als in een Tesla heb je een vrij fors beeldscherm voor bijvoorbeeld navigatie en infotainment (op basis van Google). Pal voor de bestuurder, net boven het stuur zit nog een klein beeldscherm, met rij-informatie zoals de snelheid.

Polestar 3 elektrische SUV

Polestar 3 bevat niet 1 maar 2 elektromotoren

Polestar heeft naast commerciële ook duurzame ambities. Voor het interieur is het ecologisch verantwoorde materiaal bio-Micro Tech gebruikt. Dat is een soort leer, dus wel een dierlijk product, maar dan gemaakt met veel zorg voor het welzijn van de dieren. Overigens doet moederbedrijf Volvo wél leer volledig in de ban.

Nog wat indrukwekkende specificaties: 484 liter bagageruimte achterin en nog een kleine bagageruimte van 32 liter onder de motorkap; daar is immers wat ruimte over bij elektrische auto’s. In de auto zitten 2 elektromotoren. Een voor en een achter, wat vierwielaandrijving mogelijk maakt.

Polestar 3 elektrische SUV

Nog even geduld en nog even sparen

Het vermogen van de Polestar 3 is een indrukwekkende 489 pk. Kies je als optie het Performance Pack dan heb je zelfs 517 pk en trek je van 0 naar 100 km/h in 4,7 seconden. Dat is 0,3 seconden sneller dan zonder Performance Pack.

Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van de Polestar 3, dan is enig geduld wel vereist. Het duurt nog ongeveer een jaar voordat de auto daadwerkelijk in de verkoop gaat. Het model is onthuld, de prototypes uitgebreid getest, maar de productie moet nog beginnen. Het geeft je wel de gelegenheid nog even te sparen. Dat is wellicht nodig, want de aanschafprijs van de Polestar 3 is vanaf 89.900 euro. Dat bedrag dan valt weer mee, als je kijkt naar exclusieve elektrische auto’s.

Polestar 3 elektrische SUV