Geld & Carrière

In deze 5 stappen weet jij wat je Pokémon kaarten waard zijn

Pokemon kaarten waarde bepalen in 5 stappen

Je Pokémon kaarten verzameling op waarde schatten kun je prima zelf doen. We hebben ons al eerder verdiept in hoe Pokémon kaarten van de ene op de andere dag van een nostalgisch kinderspel veranderden in een interessante beleggingskans. Als onze eerdere artikelen je naar de garage hebben gedwongen om oude dozen uit te pakken, dan is dit artikel zeker iets voor jou.

Je Pokémon kaarten op waarde schatten in 5 stappen

Vandaag gaan we je laten zien hoe je je oude kaart verzameling kan schatten op waarde, zodat je voor jezelf kan beslissen of je ze wil verkopen. We gaan je aan de hand van een aantal stappen uitleggen hoe je dit het beste kan doen. Misschien zit er wel een peperdure Pokémon-kaart tussen.

1. Identificeer de nep kaarten (Fakes)

We hebben vier manieren gevonden hoe je een nep kaart kan identificeren. Kijk eerst goed naar de achterkant. Echte kaarten hebben hebben gedetailleerde wervelingen en verschillende tinten donker en lichtblauw. Nep kaarten hebben meestal één tint lichtblauw. Als de randen van de kaart wat ruw aanvoelen, is het waarschijnlijk ook nep.

waarde schatten van je pokemon-kaarten

Spelfouten zijn ook een manier om nepkaarten te herkennen. Er zijn slechts een paar voorbeelden geweest van legitieme kaarten waar spelfouten op te vinden waren. De laatste manier is het kijken naar het lettertype. Als je een kaart bij de hand hebt waarvan je weet dat deze echt is, vergelijk dan de andere kaarten ermee.

2. Zeldzaamheid herkennen (Rarity)

Elke Pokémon-kaart is gestempeld met een klein symbool in de rechterbenedenhoek die de zeldzaamheid ervan aangeeft.
Zeldzaamheid is natuurlijk een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde van iets. Je kan deze zegels herkennen als volgt: een cirkel = common / Diamant = uncommon / Ster = rare / Ster H of 3 sterren = extreem zeldzaam.

waarde schatten van je pokemon-kaarten

3. Uitgave- en afdrukdatum (Edities)

Onderaan elke Pokémon-kaart staat de uitgave- en afdrukdatum. In de meeste gevallen geldt de regel, hoe eerder de editie, hoe meer de kaart waard is. Kaarten van de eerste editie worden door verzamelaars als de heilige graal beschouwd. De meest waardevolle Engelse Pokémon-sets zijn als volgt:

  • Pokémon Demo Game Plastic Pack – De eerste Engelse editie, herkenbaar aan de bovengenoemde eerste editie-stempel.
  • Pokémon-basisset – De meest voorkomende set die op een veiling wordt verhandeld. Er zijn 1e, 2e, 3e en 4e edities.
  • Jungle – De derde Engelse set die is uitgebracht.
  • Fossil – De vierde Engelse set die is uitgebracht.

4. Glimmende kaarten sorteren (Holo)

Heb je alle edities opzij gelegd? Dan is het tijd om je holo kaarten opzij te zetten. “Holo” betekent dat het artwork op de kaart glanzend en reflecterend is, terwijl “reverse holo” betekent dat het artwork mat is, maar de rest van de kaart glanzend. Elke kaart met de bovengenoemde eigenschappen is meer waard dan hun matte tegenhangers.
waarde schatten van je pokemon-kaarten

5. Zoek op het internet naar de vraagprijzen

Als je de bovengenoemde stappen hebt gedaan weet je als het goed is hoe zeldzaam je Pokémon-kaart is. Nu is het tijd om te gaan zoeken op het internet naar de gemiddelde prijs. Ebay is een goede website om te kijken naar de vraagprijs van Pokémon-kaarten.