Geld & Carrière

Pratend rijk worden: 5 manieren om geld te verdienen met podcasts

podcast geld verdienen

Podcasts zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden en veel mensen overwegen nu om zelf een podcast te starten. Maar hoeveel geld kun je precies verdienen met een podcast? En welke methodes zijn er allemaal? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende manieren waarop je geld kunt verdienen met een podcast. 

1. Advertentie-inkomsten

Veel mensen denken misschien dat podcasters het meeste geld verdienen aan hun directe advertentie-inkomsten. Het meest populaire platform voor podcasts is natuurlijk Spotify, maar dit platform betaalt lang niet alle podcasters. Hoewel elke artiest geld kan verdienen op Spotify, kan je met podcasts alleen geld verdienen als je een overeenkomst hebt met Spotify zelf.

Zo’n overeenkomst wordt alleen gesloten als je bijvoorbeeld veel luisteraars hebt. Een alternatief voor Spotify is bijvoorbeeld Google Podcasts, waar je ongeveer €0.005 per stream kunt verdienen. Per duizend streams verdien je hier dus zo’n 5 euro mee. Dit zijn dus geen riante bedragen, dus moeten mensen met een podcast hun geld verdienen op andere manieren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Joe Rogan (@joerogan)

2. Affiliate marketing commissies

Podcasters kunnen geld verdienen door producten of diensten aan te bevelen aan hun luisteraars en een commissie te ontvangen voor elke aankoop die gedaan wordt via hun unieke link.

Wanneer podcasters een product gebruiken, en denken dat hun luisteraars er ook baat bij zouden kunnen hebben, zie je vaak dat dit product vervolgens gepromoot wordt op de podcast.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kaj Gorgels (@kajstypetjes)

3. Sponsoring bedrijven van content

Buiten affiliate marketing zijn er ook veel bedrijven die een podcast sponsoren door te betalen voor een vermelding of een advertentie tijdens de podcast. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm zijn van een “shout-out” aan het begin of einde van de podcast, of een korte advertentie die tijdens de podcast wordt afgespeeld. Soms krijgen podcasters ook een product of zelfs een wereldreis gratis aangeboden van een bedrijf, om er vervolgens tijdens hun podcast over te praten.

4. Premium content voor abonnees

Soms hebben podcasters premium content. Dit zijn podcasts of filmpjes die alleen aangeboden worden aan betalende abonnees. Dit kan bijvoorbeeld een aanvullende aflevering zijn of een bonus inhoud die niet in de gratis podcast te horen is.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Andrew Huberman, Ph.D. (@hubermanlab)

5. Zijn podcasts echt lucratief?

Om veel geld te verdienen met podcasts, moet je ervoor zorgen dat je de juiste connecties hebt met bedrijven om jou een handje te helpen. Met alleen de advertentie-inkomsten en donaties van je kijkers zul je het waarschijnlijk niet halen. Maar als jij een podcast hebt voor een specifieke groep luisteraars, kan je zomaar heel interessant worden voor bedrijven die hun producten willen promoten.

Op deze manier kan je toch een aardig centje verdienen aan het praten in een microfoon. Als je het goed aanpakt en de verschillende geld verdien methodes combineert en test – kun je zelf bepalen waar je de focus op gaat leggen. Op deze manier kun je meer geld gaan verdienen met je podcast content.